2017-12-27, 12:49
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: Choroby autoimmunologiczne a wybór partnera
Cytat:
Napisane przez aneczka077
Rozumiem. Niestety medycyna obecnie nie jest w stanie stwierdzić etiologi w/w chorób, czy podłoże jest genetyczne czy nie. Nawet jeśli chodzi o celiakię osoba posiadająca gen "chory" nie musi zachorować na celiakię. To są niestety złożone procesy.
Czy osoba młoda np. z RZS lub chorobą Crohna, gdzie na razie jej choroba przebiegałaby by łagodnie również byłaby przez Ciebie zdyskwalifikowana jako kandydata na partnera? Gdyż nie wiadomo jak choroba się rozwinie, przebieg może być łagodny lub może nastąpić znaczna progresja choroby, nawet okaleczająca.
---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ----------
Dlatego rozgraniczyłam te choroby na te "lżejsze i cięższe"  łuszczyca również może wymagać obciążających leków, na szczęście nie w każdym przypadku, jak przypadek Twojej przyjaciółki
Natomiast RZS w skrajnych przypadkach może prowadzić do destrukcji stawów, ograniczenia ich ruchomości itd. Choroba Crohna może oznaczać wielokrotne operacje, problemy z wypróżnieniami (np. biegunki), bóle brzucha, leki immunosupresyjne, częste pobyty w szpitalu itd.
|
Miałam podejrzenie CU/CD. Z bólu mało wychodziłam z domu, ciągle szpitale, a był przy mnie cudowny, opiekuńczy i przystojny do tego chłopak, który wiedział doskonale, że może mi się już nie polepszyć.
|
|
|