2005-10-10, 11:02
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: " Nigella Gryzie " na TVN Style
Przepisy z nowego programu . Makaron z boczkiem już robiłam i wyszło pycha Ale się obżarłam
Makaron z boczkiem [ szybkie danie ]
Składniki:- makaron
- boczek
- oliwa z czosnkiem
- pietruszka
Odciąć skórę z boczku [ dodać ją też do oliwy ] . Boczek razem z odkrojoną skórą pokroić i wymieszać go razem z oliwą z czosnkiem [ po nasączeniu na 10-15 minut włożyć do piekarnika ] . Zagotować makaron . Boczek chrupiący i przypieczony wymieszać z makaronem [ skórę Nigella zostawia by zjeść osobno , ale chyba lepiej ją wyrzucić ] . Popieprzyć , pokroić pietruszkę i posypać nią makaron z boczkiem . I jak to na koniec powiedziała Nigella zajadając tę potrawę : teraz ,, łóżko , tv , jedzonko '' .
Lody pomarańczowe - śmietanka
- 175 gr cukru pudru
- skórka z limonki oraz z pomarańczy
- sok z pomarańczy i sok z limonki
- polewa : ciemna czekolada i śmietanka
W równych proporcjach wymieszać 1/2 soku z pomarańczy z 1/2 soku z limonki [ jeżeli chcemy lody bardziej kwaśne dodajmy więcej limonki ] , dodać startą skórkę z pomarańczy i skórkę z limonki , dodać cukier puder , dodać śmietankę [ Nigella o ile mój przepis mnie nie myli dodała jej na oko , nie podała dokładnej ilości ] wszystko razem porządnie wymieszać , włożyć do zamrażalnika . Lody zrobione rano można zjeść już wieczorem . Jako polewa : roztopić w garnuszku ciemną czekoladę ze śmietanką . Nie jestem pewna czy przepis jest w 100 % kompletny , bo mówiła szybko - ale wydaje mi się , że tak .
|