Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Angielski - jestem w za wysokiej grupie
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2018-01-12, 20:22   #6
Pani_Mada
BAN stały

Dot.: Angielski - jestem w za wysokiej grupie

Cytat:
Napisane przez biorka89 Pokaż wiadomość
Angielski.Zapisałam się na lekcje dla dorosłych. Zdałam test na przełomie B1/B2 i zostałam do B2 zakwalifikowana, ale zastanawiam się czy się nie przenieść do niższej grupy. Mam zaległości w mowie i słownictwie. I z jednej strony lepiej zawsze piąć wyżej niż być w tym samym miejscu, z drugiej strony jestem najsłabsza w grupie i kosztuje mnie to trochę wstydu i stresu. Mam dużo do nadrobienia, dawno też nie chodziłam na lekcje tego języka i sporo pozapominałam, jednak nie chcę wciąż uczyć się tego samego, chcę iść do przodu. Co doradzacie?
nie wiem jaką formę ma kurs, tzn jaki poziom docelowo chcesz osiągnąć. w każdym razie ja jednak doradzałabym przeniesienie się do niższej grupy. nadrobisz braki i nie będziesz się wstydzić. bo jak dla mnie dość oczywistym jest, że pozostając w wyższej grupie, wstyd nie pozwoli Ci zadawać pytań jak czegoś nie zrozumiesz (bo się będziesz wstydzić, że wszyscy to wiedzą a Ty nie), a brak zrozumienia może spowodować że coś tylko mechanicznie wykujesz. i ostatecznie prześliźniesz się po tym kursie zamiast faktycznie wyniesiesz wiedzę. przeniesienie się do niższej grupy spowoduje, że poczujesz się pewniej.
no ale sama wiesz najlepiej czy to co napisałam można odnieść do Twojego przypadku.
w każdym razie ważne jest, żeby w razie przeniesienia się do niższej grupy, mieć pewność, że cały kurs zakończysz na takim poziomie, jaki zakończyłabyś chodząc na B2.
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując