Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Psy niebezpieczne. Lista ras agresywnych-czy taki diabeł straszny jak go malują?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-10-10, 20:34   #20
Pomadka
Zakorzenienie

Dot.: Psy niebezpieczne - co sądzicie?

Bardzo lubię psy i to są jedyne zwierzęta jakie mogę zaakceptowac w domu. Reszta odpada, pod każdym względem!

Osobiścnie nie zdecydowałabym się na pasa obronnego, który ma różne zagrania i wymaga twardej ręki. Dlatego, że ja pieseczki wszystkie jakie miałam traktowałam jak swoje żywe maskotki. Kompletny galmatias robiłam z psem i on ze mną. Nienawidzę karcić psa... Lubię natomiast go rozpieszczać.

Teraz nieodpowiedzialność właścicieli psów obronnych. Jestem momentami przerażona jak mijam się ze swoim sąsiadem na klatce schodowej, który prowadzi na smyczy bez kagańca swojego rotwailera! Ten pies nie reaguję, właściciel też, ale ja chyba mam prawo się obawiać, zwłaszcza, że psisko mnie nie zna i ja jego! Nie mam zaufania do jego Azora... Zwłaszcza, że ten pies waży wiecej niż właściciel, tak na oko.

Widzę jak ludzie puszczają sobie swoje psy bez smyczy, kagańca na spacerze, wali ich to że pies jest groźny, przynajmniej z założenia... NIe wiem jak można się tak zachowywać nieodpowiedzialnie?

Dlatego chciałabym jakiejś regulacji prawnej w tym względzie, twardo egzekwowanej.
Tak samo jak mam marzenie, aby wszyscy właściciele swoich pupili sprzątali po nich odchody! Trudno to są ich psy, a ja niekoniecznie muszę wejść obcasem w psią kupę pod schodami swojej klatki schodowej...