2018-01-14, 09:09
|
|
Raczkowanie
|
Kontrole US, PITy, rozliczenia i stres
Hej,
Jak często, na jakiej zasadzie i czy w ogole zdarzają się kontrole Urzędu skarbowego osób fizycznych, nie posiadających działalności gospodarczej?
Jestem jeszcze studentką, PIT składałam tylko raz w życiu, przy okazji wakacyjnej pracy. W tym roku tez złożę PIT, mój tegoroczny dochód to jakies 3500zl. Wiadomo, czasem sprzedam coś na OLX, dostanę przelew od rodziny/znajomych, a to stypendium przyjdzie, a to 3000zl grantu studenckiego... nigdy tego typu rzeczy nie uwzglednialam w rozliczeniu, nie rozliczalam sie w ogole (wiem że ze stypendiów nie trzeba).
Tego typu przemyślenia ostatnio mnie dopadły, podczas rozmowy z kolegą który zarabia w internecie na programach typu revshare i nie rozlicza się w ogóle, bo US i tak nie wie jak takie dochody rozliczac, a że obraca małymi kwotami to ma to gdzieś... moja koleżanka znowu kupiła mieszkanie, z wkładem wlasnym ( od rodziców) na resztę bierze kredyt na siebie... i właśnie ona strasznie się boi kontroli US przez to że w tak młodym wieku mieszkanie itp.
I straszy nas wszystkich, bo kontrole Urzędu są wyrywkowe i każdego mogą skontrolować...
naprawdę tak to działa? Moja siostra kiedyś pracowała przez parę miesięcy i w ogóle zapomniała złożyć pitu ...
Ktoś z was lub waszych znajomych miał taka kontrolę jako szary obywatel?
Poza kilkoma sprzedazami na olx, czy przelewami od rodziny nie mam nic do ukrycia, ale jakbym miala kontrole to nie byłoby pewnie ciekawie.
Dużo się słyszy o kontrolowaniu firm lub gdy są jakieś podejrzenia...
Czy urząd skarbowy ma wgląd do naszych kont bankowych?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|