Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-01-14, 10:23   #2428
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;80442851]Ja za to bardzo się cieszę że projekt ustawy Ratujmy kobiety został odrzucony przy pierwszym czytaniu . Polacy nie zgadzają się na liberalizację prawa aborcyjnego za to projekt przeciwny uzyskał kilkakrotnie większą liczbę głosów od naszego społeczeństwa - i dobrze. Sama zbierałam podpisy w naszej Katedrze w mieście . [/QUOTE]Problem z zakazem aborcji polega na tym, ze wynika on z przeslanek moralnych czesci spoleczenstwa, ktore niekoniecznie podzielaja wszyscy. O ile umozliwienie kobietom usuniecia ciazy legalnie nikogo nie zmusza do usuwania chcianej ciazy, to zakaz aborcji uniemożliwia np. mi przeprowadzenie takiego zabiegu legalnie w Polsce. A ja nie musze uwazac, ze zycie zlepku komorek jest wazniejsze niz moje, tak samo jakdla ciebie twój zlepek komorek moze być dzieckiem, fasolinka czy skarbusiem, i masz do tego absolutne prawo.
Jak dla mnie zasda jest prosta: nie chcesz aborcji? To jej sobie nie rob.

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ----------

Dorzucam jeszcze dwa głosy. Pierwszy to przedstawicielka związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza (na ich profilu na fb znajdziecie nagranie), Katarzyna Rakowska, podczas przemówienia w trakcie wczorajszej demonstracji pod Sejmem.

Cytat:
Robimy aborcje. Prasujemy, gotujemy, rodzimy dzieci, wychowujemy dzieci, dojeżdżamy do pracy godzinami, pracujemy. Politycy! Hipokryci! Aborcja jest częścią naszego życia.
Odbierając nam prawo do bezpiecznej, powszechnej, taniej aborcji
zmuszacie nas do brania kredytów, zmuszacie nas do zapożyczania się, zmuszacie nas do brania urlopów po to, żeby wyjechać do zagranicznej kliniki, zamiast odpocząć. Zmuszacie nas do szukania niebezpiecznych, nieznanych środków w internecie. Hańba!
Odbieracie nam prawo do podstawowych usług medycznych tak, jak odbieracie nam prawo do innych usług publicznych. Prywatyzujecie żłobki i przedszkola, prywatyzujecie wodę, prywatyzujecie energię elektryczną, prywatyzujecie transport i odbieracie nam prawo do służby medycznej.
Prawie cztery lata temu w Iławie, w fabryce przetwarzającej mięso
indyków, kobieta urodziła dziecko na zmianie, w łazience. Wyrzuciła to dziecko za płot i wróciła do taśmy produkcyjnej. Odbył się na niej
medialny lincz. I nikt z was się nie zapytał, jaką miała umowę, ile
pracowała, czy miała prawo do zasiłku macierzyńskiego, czy miała
jakąkolwiek pomoc. Kilka lat temu koleżanka ze związku zawodowego opowiedziała mi, że poroniła w łazience i wróciła do pracy na taśmie w fabryce cukierków. Tak wygląda nasze życie, a wy macie je w dupie. Zmuszacie nas do pracy i zostawiacie same. Ale my same nie jesteśmy. W związku zawodowym Inicjatywa Pracownicza i w dziesiątkach kolektywów kobiecych wspieramy się, zbieramy pieniądze, wymieniamy się informacjami, jesteśmy ze sobą.
Idą wybory samorządowe i parlamentarne. To wy nas potrzebujecie, nie my was. Spierdalajcie!
To my pracujemy, to my gotujemy, to my sprzątamy, to my rodzimy dzieci, to my mamy aborcje. To my się organizujemy, to my się otaczamy opieką, to my nie zostawiamy żadnej kobiety samej. Solidarność naszą bronią!

Drugi to mój tekst opublikowany na Codzienniku Feministycznym, w którym zauważam, że wszystki próby liberalizacji bądź zaostrzenia prawa abocyjnego są przede wszystkim grą polityczną, od 25 lat.

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora