Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - nielada problem:(
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-06-30, 09:05   #6
pepitka
Raczkowanie

Dot.: nielada problem:(

Ja biorę ślub mieszany i właśnie wczoraj skończyłam weekendowy kurs przedmałżeński. Była na nim mowa o możliwości zawierania związku małżeńskiego z Nie-katolikiem. Dużo zależy, do jakiej kategorii należy Twój wybranek. Czy jest apostatą, czyli osobą, która wystąpiła z KOścioła, czy wyznaje inną religię lub czy jest niewierzący i nigdy nie przystępował do sakramentu chrztu. Osoby ochrzczone mogą brać w kościele ślub w czasie mszy, ale jak pisały dziewczyny, w każdym z tych wypadków niezbędne jest pozwolenie biskupa. Z tym, że Ty się tym nie musisz martwić, ponieważ jego wydanie leży w gestii proboszcza parafii, w której będziecie brać ślub. Wy na spotkaniu z proboszczem opisujecie swoją sytuację, i on zajmuje się uzyskaniem pozwoleń. A jesli chodzi o nauki, to chyba najlepiej jest znaleźć polską parafię i tam zgłosić się na kurs. W polsce księza nie robia problemów z honorowaniem wydawanych za granica zaświadczeń, z resztą nawet w kraju nauki robisz w dowolnym wybranym przez siebie miejscu. Ja większość czasu spędzam we Wrocławiu, slub bierzemy w Legnicy, a na nauki wybralismy się do Trzebnicy.

Dodam tylko, że w naszym związku to ja jestem stroną niekalolicką i nic przykrego mnie nie spotkało ze strony naszego proboszcza i proboszcza parafii, do której udaliśmy się na nauki, nikt nie robił trudności. Polecam, żeby Twój narzeczony wybrał się na katechezy przedślubne razem z Tobą, zwłaszcza na te części prowadzone przez księży, może to mu pomoże Cię lepiej zrozumieć. Ja ze swojego udziału w nich byłam zadowolona, ale to raczej jest podyktowane tym, że trafiliśmy na mądrych ludzi. Trzymam za was kciuki, jak się chce, to wszytsko się da powodzenia!
pepitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując