2005-10-10, 22:19
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Psy niebezpieczne - co sądzicie?
A ja w pewnej książce opisującej rasy psów przeczytałam, że Amstaffy są świetnymi psami rodzinnymi .Oczywiście trzeba je krótko trzymać i często pokazywać, kto tu jest PANEM, bo np. każdy samiec będzie chciał być przwódcą stada.
Wracając jednak do spraw tych pogryzień, to nie rozumiem, dlaczego tak się utarło, że to Amstaffy najczęściej atakuja ludzi???!!!Było nagłośnionych raptem kilka przypadków z udziałem tej rasy, a i tak wszyscy w tym temacie mówią o wyłącznie o Amstaffach-jakaś paranoja!Przecież taki wilczur, dalmatyńczyk, czy labrador tez może zrobic krzywdę człowiekowi.Nie wspominając już o dobermanach, czy rotwailerach, które to rasy są specjalnie szkolone na atak na człowieka.Natomiast, jeśli chodzi o gryzienie sie psów nawzajem, to zawsze jest wina, tego, co zwyciężył (tzn. tak się idiotycznie utarło).A zakładanie kagańców i trzymanie psółw na smyczy powinno sie tyczyć każdego.Jak ide ze swoim Amstaffem i nagle dobieka jakiś pikuś i na niego ujada, to tez trudno jest mi nad psem zapanować...
|
|
|