2018-01-14, 15:31
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem ze ropnymi krostami
Cytat:
Napisane przez meld
Witam. Z trądzikiem borykam się od jakiś 9 lat. Obecnie mam 24. Jak trądzik doskwierał na całej twarzy plecach itd. Tak teraz od około 5 lat głównie żuchwa. Linia od uszku ( za uszami także ) wzdłuż żuchwy i aż do brody. Stosowałem już tyle specyfików od dermatologów, które no niestety nie pomagają :/ Blizny to już normalka, skórę twarzy mam tłustą, włosy szybko się przetłuszczają. W sedno głównie szukałbym rady odnośnie problemu z ropnymi krostami od linii uszu - linia żuchwy. Zaczynają wypryski pojawiać się także, na szyi. Pojawiają mi się białe grudki przy wyciśnięcia wychodzą białe nitki - zapach tego zwala z nóg oraz wspomniane pryszcze zazwyczaj nie do wyciśnięcia podskórne zaczerwienione grudy. Jest tego w 3d*** niestety - Bóg widzi, a nie grzmi trochę to nie sprawiedliwe patrząc na innych, którzy takiego problemu nie mają :/ Co do stosowanych środków miałem przepisywany akmycin ( jeśli źle to napisałem poprawcie ), duac, coś podobnego do akmycinu na plecy, terapie 3 miesięczną izotekiem ale on nic rezultatu nie przyniósł oprócz suchych śluzówek. Obecnie stosuje przepisane przez dermatolog ( dużo osób ją chwali - Dr. Starzyk z Ciechanowa ) 2 żele na bazie izotretynoiny wcześniej inny dermatolog przepisał mi izotek który, właśnie brałem 3 miesiące, ale skutku nie było i jak sama stwierdziła terapia w moim przypadku izotekiem jest niepotrzebna  . Przepisane żele, trochę poprawy przyniosły, wysuszają pojawiające się gule, ale zaraz obok wyskakuje druga i tak w kółko :/ Czy może to być spowodowane nie wiem hormonami ? Jaki czas temu miałem problem z tarczycą lekko była podwyższona. Dostałem lek od endrokrynologa, pół tabletki dziennie przez miesiąc i wróciło do normy TSH - 2.5. FT4 miałem trochę podwyższone, FT3 w normie, dodatkowo torbiel na lewym płacie tarczycy. Może to mieć jakiś związek z moimi dolegliwościami? Bądź czy warto robić badania na jakieś inne hormony ? To już za długo trwa by 9 lat z tym się męczyć nie wspominając o tym jak wygląda skóra. Macie jakieś pomysły? Z góry dzięki za odpowiedzi i rady.
|
Może być spowodowane hormonami (innymi niż tarczycowe) i zmiany na żuchwie bardzo często mają właśnie podłoże hormonalne, więc Twoje podejrzenia są słuszne. Ja bym porozmawiała na ten temat z endokrynologiem i próbowała uzyskać skierowanie na badania hormonalne, a jeśli nie będzie chciał Ci go dać, to zrobić je na własną rękę.
Izotek to przeważnie najcięższy kaliber, po który się sięga, jak wszystko inne zawiedzie, a u Ciebie i to nie pomogło, więc trzeba obrać inny kierunek w leczeniu.
|
|
|