Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Korona Królów 2017 - serial TVP
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2018-01-15, 13:46   #6
Autumna
Raczkowanie

Dot.: Korona Królów 2017 - serial TVP

Cytat:
Napisane przez Rapsodia Pokaż wiadomość

Najlepsze jest to że krytykują głownie ci, kt mają mocno mgliste pojęcie o historii

najlepsze że zarzucają głownie ci, ktorzy nie widzieli ani jednego całego odcinka
A skąd to wiesz? Akurat ci, którzy czepiają się szczegółów, pojęcie o epoce mają i musieli widzieć odcinek. Produkcję skrytykował nawet Cenckiewicz.

Cytat:
Problem z Litwinami, jak piszesz, tu jest przedstawiony jako wizja lękowa starzejącej się królowej... Dobrze że Kazik nie był takim mamisynkiem jak ostatni Jagiellon...

Mnie ciekawi jak pociągną wątek Jolanty, okaleczenia jej matki Klary i tego co zaszło na dworze węgierskim z zemstą Zachów na Karolu. Widzę, że bazuje się na przekazach Długosza które po stuleciu od wydarzeń zostały spisane i "sfabularyzowane". Dlatego ciekawa jestem jak to rozwiną.
Brak mi też tych smaczków obyczajowo-społecznych z epoki, ale przypuszczam że to z uwagi na formułę podania historii jak w ściądze żeby w ogóle przybliżyć ten okres historyczny
To nie jest tylko wizja lękowa królowej, mówią o nim też dostojnicy dworscy. Już nie mówiąc o tym, że Litwinów pokazano jako dzikusów zza krzaka, a Giedymin zamiast w murowanym zamku mieszka w kurnej chacie.
Akcentują wielki konflikt chrześcijańsko-pogański, a tymczasem Litwa już od dłuższego czasu chłonęła wpływy chrześcijaństwa zachodniego i wschodniego.
Nadchodzący odcinek 12 to w zasadzie trwająca 25 minut modlitwa.

Co do Zachów to Długosz bazował w tej sprawie na kronikach i dokumentach z czasów niewiele odległych od sprawy (z połowy XIV wieku). Akurat ten wąteczek poczytuję produkcji na plus, bo nie wybielają Kazimierza, czego można by się spodziewać po opcji politycznej.

No właśnie jeśli chcieli przybliżyć okres historyczny to robią to niedobrze, widzowie nie będą mieli dobrego oglądu przez brak kolorytu epoki. To jest dla mnie rzecz podstawowa, której nie da się bez wiedzy zweryfikować.
Autumna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując