2018-01-21, 14:28
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamy wrześniowe 2018 ❤
NiColQa14 - tak, ja robię prenatalne, ze względu przede wszystkim na wiek, ale niezależnie od tego, też bym robiła.
W zakres badan prenatalnych bezpłatnych dla kobiet po 35 rż wchodzi:
- usg genetyczne, - pappa, -amniopunkcja - biopsja (tak w kolejnosci od najmniej inwazyjnych)
Co do prywatnych molochów typu Medicover, EnelMed etc - one są super, jeżeli chodzi o szybki dostęp do lekarza i szybkie wykonanie potrzebnych badan, ale jest tam taki przemial pacjentów, lekarze też stosunkowo często sie zmieniają, że ja bym tam ciąży nie prowadziłą. Raczej prowadziłabym u lekarza w przychodzni blisko siebie, a mykała na prywatę jakby trzeba bylo badania, esktra usg etc.
Ponieważ ja jestem w grupie ryzyka, dokładnie tak robię - zaspiałam się do przychodzi obok, a równocześnie będę 'prowadzić ciążę' (czyli robic dodatkowe usg i miec opinie drugiego lekarza na temat wynikow) w klinice, w której chcę rodzić.
Jeżeli ktoś ma taką możliwość, to polecałabym podobny model.
Amelka6614 - myślę, że bardziej służy ciąży pozytywne nastawienie, i Twoje jest chyba tutaj kluczowe Ale ja Cię rozumiem - my nie powiedzieliśmy praktycznie nikomu, poza znajomym, u których byliśmy na weselu (alkohol etc), a rodzicom powiemy po badaniach prenatalnych.
W pracy się nie będę chwalić, dopóki nie zacznie być widać, a ton jeszcze kilka miesięcy no, chyba, że będę nadal jeść w tym tempie, to za miesiąc A znajomym powiemy, jak się urodzi. Nie ma co się poddawać szaleństwu póki co 
----------------
Edit: przeczytalam swoj post i chcialam tylko powiedzieć, że nie chodzi mi o nastawienie - uśmiechem pokonaj depresje, a raka dobrymi myślami, tylko bardziej o Twoją kondycję psychiczną. Moja dobra kolezanka chorowala na nieuleczalna chorobę, i mowila, ze masz wybor - albo martwic sie przez te dni, albo sie nimi cieszyc. Dopisuje, chociaz to wyjasnienie tym bardziej brzmi jak truizm..
---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ----------
A! i jeszcze jedno, wszystkie te badania prenatalne (poza zdaje sie nifty) mozna wykonac w NFZ bezplatnie o ile albo badanie przesiewowe wyjdzie nieprawidłowow albo zdecyduje o tym lekarz.
Wiec nawet nie musi być coś nie tak, żeby lekarz skierowal na badanie dodatkowe.
Edytowane przez Aretse_S
Czas edycji: 2018-01-21 o 19:32
|
|
|