Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Ile czasu zajęła wam nauka?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2018-01-23, 15:34   #5
MissChievousTess
Zakorzenienie

Dot.: Ile czasu zajęła wam nauka?

To zależy od Ciebie Twojej motywacji oraz intensywności nauki. Ja poznałam na kursie hiszpańskiego osoby, które doszły od zera do B1 z niemieckiego na kursie intensywnym wakacyjnym 3-miesięcznym, prowadzący kanał smarterGerman na Youtube mówił o tym, że miał ucznia finansistę z Litwy, który doszedł do tego poziomu w 14 dni ucząc się po 9 godzin dziennie. To w jakim tempie opanujesz język obcy zależy tylko i wyłącznie od Ciebie i trochę od tego ile masz na ewentualną naukę czasu w ciągu dnia/tygodnia/miesiąca.

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ----------

Cytat:
Napisane przez virtual_luv Pokaż wiadomość
Piszesz o nauce samodzielnej a do tej niestety nie jestem wystarczająco zdyscyplinowana.
Kurs to dwa lata do poziomu B2 czy się mylę?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
No to jak nie jesteś zdyscyplinowana to możesz się latami uczyć i nie nauczyć. Ja spotkałam wiele osób, które często mi mówią "miałem niemiecki w szkole, ale tylko miałem. Nie umiem wcale.", a ja "tylko miałam" francuski obowiązkowy w liceum 4 lata od zera i to jeszcze na podręcznikach wyłącznie francuskojęzycznych i do tego roztrzepaną nauczycielkę, której się czasem myliło co z którą klasą już przerobiła, a czego jeszcze nie i jakoś do tego B2 francuski opanowałam. A te 4 lata to nic w porównaniu z ludźmi, którzy mi mówią, że mieli niemiecki 6 lat albo i w podstawówce i w liceum.
Niemiecki może najprostszy nie jest, ale jak się przysiądzie to każdego języka idzie się nauczyć. Składnia podobna trochę do łacińskiej z tego co widziałam, a nas w liceum łaciny przyzwoicie nauczono w 3 lata, więc podejrzewam, że niemiecki w 3 lata też można dość dobrze opanować. A w 6 - 7 lat to w sumie większość języków nowożytnych europejskich można opanować do poziomu C1 albo C2 (zależy od języka).

---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ----------

Co do nauki samego niemieckiego- tu masz częściową odpowiedź na swoje pytanie:
https://blog.tyczkowski.com/2017/12/...-niemieckiego/
Częściową bo pełnej i 100% nikt Ci nie da. Nie można się języka nauczyć za kogoś, nie można oszacować możliwości i motywacji czy zdolności do wysiłku kogoś, kim się nie jest.