Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Czy osoba chora ma prawo do normalnego życia?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2018-01-23, 21:24   #6
alfombra
Przyczajenie

Dot.: Czy osoba chora ma prawo do normalnego życia?

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
Gdyby nie było szans, byś była w udanym związku, to osoby chore psychicznie nie byłyby w związkach, a często są. Wiadomo, że ludzie mają obawy, ale jeżeli leczysz się, to nie powinno być dużego problemu. Przy braniu leków chyba i tak czasem możesz mieć atak choroby, ale to jak częsty, to już kwestia indywidualna. Tak naprawdę mogą to być rzadkie ataki. Większym problemem jest niebranie leków, alkoholizm, bo czasem osoby chore też w niego wpadają, ale jeżeli tu tego nie ma, to w porządku. Pracujesz nad sobą, żyjesz pewnie dość zwyczajnie, nie jest Ci lekko, ale na pewno sobie poradzisz Partnerowi musisz dość szybko powiedzieć, jeszcze przed byciem razem, ale na pewno nie każdy Cię odrzuci. Tylko musisz szczerze powiedzieć z czym wiąże się choroba, jak to u Ciebie wygląda, bo nie każdy wie i może mieć w głowie pewne stereotypy.
Tak, biorę leki, ale atak jeszcze mi się nie zdarzył gdy mam taką dawkę, tylko gdy miałam zmniejszoną i dosyć niską, Teraz na tej dobrze funkcjonuję więc tak na razie zostanie.
A myślałam, (jeśli by ktoś był) żeby od razu właśnie nie mówić mu o chorobie, żeby nie wystraszyć, tylko później, bo jednak słowo schizofrenia może bardzo odstraszyć.
alfombra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując