Dot.: Obiad w cieście
W Paryzu sa modne cake nawiazujace do kuchni angielskiej. Sa one czesciej na slono np. z serem czy tunczykiem choc moga byc tez na slodko np z bakaliami jako deser. W Polsce chyba jest znana ta slodka odmiana, ale jak zrobisz na slono to spokojnie mozna zjesc na obiad.
Przepis
200g maki
szklanka mleka
2 jajka
proszek do pieczenia ok 2 lyzki do herbaty lub wg opisu na opakowaniu
2 lyzki stolowe majonezu
mieszasz wszystko dokladnie do gladkiej masy, po wymieszaniu dodajesz dodatki
moga to byc np. 100 g szynki pokrojonej w kostke
100 g sera koziego lub jakis z plesnia (jesli lubisz)
orzechy wloskie np garsc
jeszcze raz mieszasz i wykladasz do kwadratowej formy na cake (najlepsza z silikonu, bo nic nie przywiera) i pieczesz ok 45 na 190 st, choc to zalezy jaki masz piekarnik.
|