2005-10-12, 18:07
|
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Dot.: czy mica zatyka pory??
Witaj!
Jeśli Twoja cera jest wrażliwa to reaguje negatywnie na czynniki zewnętrzne ,prawda?Jak już wspomniałaś czasami piecze, jest podrażniona i "ściągnięta".Skóra wrażliwa najczęściej jest związana ze skórą suchą jednak może się"dopiąć" do każdej cery niestety.Na skórkę wrażliwą degradująco wpływa stres.Niewłaściwie pielęgnowana skóra sucha staje się szybko cerą starczą.Już około 20 roku życia można zauważyć pierwsze zmarszczki!Wpływ na skórę suchą i wrażliwą(lub ich połączenie) ma rónież pora roku.Czynniki ze środowiska załamywują barierę ochronną skóry( płaszcz lipidowy) i zanik wody.Problem cery suchej to trudność w produkcji odpowiedniej ilości tłuszczów przez skórę włąściwą.Błędem w pielęgnacji jest dostarczanie jej wody ,odpowiedniego nawilżenia ,odżywienia(...)tylko z zewnątrz!Radziłabym więc włączyć również w pielęgnację witaminy a+e+c w kapsułkach.Jeśli na policzkach nie ma rozszerzonych naczyń krowionośnych możesz raz na jakiś czas zrobić "parówkę"i zaaplikować na policzkach (na suchych i wrażliwych partiach tearzy)zawartość kapsułki z witaminami.Na uwodnienie skóry suchej mają wpływ ceramidy, kwas hialuronowy , mukopolisachardy i jak już wspomniałąm wcześniej -witaminy.powinnaś zainwestować w krem który odżywi, dotleni i nawilży cerę.U kosmetyczki możesz poddać się zabiegom lipotermicznym( cenne lipidy wprowadzone do skóry).Doskonale dotleniają skórę algi morskie.Ważne są też maski o właściwościach jakie podałam .Powinnaś pamiętać ,że suchą skórę zmywa się mleczkiem, tłusą zaś żelem.Na początku podałam Ci żel ,bo nie wiedziałam do końca czy na całej twarzy masz tłustą skórę Ale to że żelem to podtrzymuję
Zalecenia dla cery suchej-wrażliwej:
demakijaż mleczkiem kosmetycznym
tonizowanie tonikiem przeznaczonym do suchej i wrazliwje skory
nakladanie zelu pielęgnacyjnego pod oczy
aplikowanie emulsji pielęgnacyjnej na twarz i szyję
aplikowanie kremu pielęgnacyjo-regenerującego na twarz
nakładanie nawilżacza o przedłużonej skuteczności
oczhrona skóry przed UVA UVB w okresie letnim i zimowym(przez cały rok najlepiej)
ochrona cery w mrozie i wietrze w okresie zimowym.
teraz zalecenie dla cery tłustej
demakijaż zelami antybakteryjnymi
tonizowanie odpowiednim tonikiem
lekka emulsja nawilżająca strefę T(bo tłusta też pragnie nawilżania)
kremy z filtrami w okresie letnim
Jeśli czegoś nie dopisałam a masz wątpliwości to proszę pytaj.Jak będę mogła odpowiem na Twoje pytania.
Pozdrawiam!
Emilia Bojke
|
|
|