2018-02-21, 18:56
|
#431
|
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 10 680
|
Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny część II
Cytat:
Napisane przez damdalena
Ostatnio słyszałam przechwały, że ktoś nie jada o tej porze roku żadnych warzyw (bo pryskane i sprowadzane), tylko zdrowo się odżywia jedząc potrawy mączne i ziemniaki. Teściowa z kolei używa tylko smalcu, żadnych "rakotwórczych olejów" nie ma w domu. Niektórzy jadają z mięsa tylko drób, a niektórzy wręcz drobiu się wystrzegają.... I tak długo można wymieniać
Na pewno najlepsza jest różnorodność - ale ta jakby nie sprzyja oszczędzaniu. Bo taniej byłoby żywić się tylko podstawowymi produktami kupowanymi hurtowo, a nie wydziwiać z jakimś awokado czy chia.
|
Dokładnie. U mnie mało mącznych potraw, chociaż od kiedy mam robota planetarnego robię częściej drożdżowe wypieki. Warzywa i owoce nie sprzyjają oszczędzaniu, ale można to ogarnać i nie zbankrutować. Ja dużo robię sama i np. za chleb orkiszowy, który robię w domu zapłacilabym w piekarni pięć razy więcej, a ten domowy i tak jakoś bardziej mi smakuje zawsze. Lubię ziemniaki i o tej porze jem ich zdecydowanie więcej, tak samo marchewkę i cebulę.
Cytat:
Napisane przez fairywho
Mam garnek z tej firmy i jest całkiem w porządku. Gotuję w nim ryż, kasze, soczewicę. Trochę wszystko przywiera, ale to teflon, więc łatwo schodzi. I o ile ryż i kasze spokojnie mogę gotować w zwykłym garnku, o tyle soczewica na sypko, ale dogotowana udaje mi się tylko w tym.  Wadą garnka jest zapach (chyba miski) przy kilku pierwszych użyciach.
|
Kupiłam ten najmniejszy i rzeczywiście jeśli się zostawi aż się sam wyłączy to przywiera więc nastawiam czas np. na 15 minut i sama przelaczam na utrzymywanie temperatury i wtedy jest idealny, równomiernie ugotowany. Soczewicy jeszcze nie robiłam, muszę spróbować.
|
|
|