2005-10-15, 15:28
|
|
Zadomowienie
|
denaturat w kosmetykach
Zastanawia mnie ostatnio kwestia denaturatu w kosmetychach, poczytałam o tym co nieco na wizażowym forum (ale mało tego było )- wniosek jest taki, że ten składnik zwłaszcza wysoko w składzie, podrażnia, wysusza skórę itp. Moje obserwacje w sumie mogą to potwierdzic- miałam dość przykre przygody z kremami L'Oreala (chyba nigdy w życiu nie zapomnę mojej slicznej i idealnie gładkiej- po kuracji Retin A , buzi obsypanej milionem malutkich, czerwonych swędzących krostek zaraz na drugi dzień po posmarowaniu sie Hydrafreshem ) i całą winę zwaliłam wtedy na alcohol denat. który w składzie ich kosmetyków znajduje się juz na drugiej pozycji .
Od tamtej pory mam wręcz obsesję na punkcie denaturatu w kosmetykach, chociażby w roli tylko i wyłącznie konserwantu.
A teraz to myślę, że może jednak przesadzam...
Chodziłam ostatnio po perfumeriach, wczytując się namiętnie w składy (bezsprzeczny wpływ wizażu ) i napotkałam na takie oto "perełki": krem i żel obkurczający pory Pureness Shiseido z denaturatem na drugiej pozycji (obok na półce stał tonik z dumnym napisem "sans alcohol" ), lawendowa emulsja matująca L'Occitane (denat. nieco dalej w składzie) i grejpfrutowy tonik Apotheker Scheller (alc. den. miejsce drugie!). Dopadły mnie więc wątpliwości związane z moim panicznym wręcz unikaniem tego składnika, bo skoro tak znane, renomowane, dobre (?), słynące z "naturalności" firmy używają tak spokojnie denaturatu i ludzie lubią te kosmetyki, kupują i nie narzekają, to może ja mam jakąś paranoję i tak naprawdę to uczuliło mnie co innego???Mam też poza tym wrażenie, że alcohol denat. użyty w kosmetyku w tak dużej ilości niweczy działanie tych wszystkich innych i dobrych składników kremów. Przecież ta substancja to, przepraszam za dosadność, największy syf... A może to ja się jednak mylę i denaturat działa jednak w cudowny sposób na naszą cerę, pomaga jej, skoro jest używanay tak powszechnie?
Wizażanki, co wy o tym sądzicie?
Edytowane przez Kajol
Czas edycji: 2005-10-15 o 18:07
|
|
|