2008-07-13, 21:23
|
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: Maszynka do robienia lodów
Cytat:
Napisane przez hermajona
hej! ja mam w domu maszynkę do lodów. kosztowała ok. 200 zł. jest to jakby miska o pojemności 500 ml. ma grube ścianki między którymi jest "mrożący" płyn, który trzyma zimno. żeby maszynka działała trzeba trzymać cały dzień w zamrażarniku, aby płyn zamarzł. w środku tej miski jest metelowa powierzchnia i kręcące się widełki. maszynę włącza się, widełki się kręcą i wtedy wlewa się lody (tzn. to co potem ma być lodami).
maszynka fajnie działa jak robi się tłuste lody - ze śmietanką. jak próbowałam zrobić sorbet albo coś na mleku (przepisy były dołączone do urządzenia) to na ogół nie wychodziło, bo zmrażało się baaaardzo wolno i zanim lody się zrobiły trzeba było je wylac, bo maszynka się rozmroziła (a przypominam, że przed użyciem trzeba trzymać ją cały dzień w zamrazarniku).
ogólnie, jak mówię, fajnie się robi własne lody, ale jak ktoś liczy na kilka porcji dziennie, to się rozczaruje. po zrobieniu jednej porcji trzeba poczekac az maszynka się rozmrozi, by ja umyc, a po umyciu znowu czekac az sie zamrozi...
|
Nie brzmi to zbyt zachecajaco Ciekawe czy wszystkie dzialaja na takiej samej zasadzie
|
|
|