Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - smak PRLu :D
Wątek: smak PRLu :D
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-10-15, 23:53   #1
beliczek
Zakorzenienie

smak PRLu :D

Wątek dedykuje nam, czyli starszym wizażankom pamiętającym czasy z przed 1989 roku. Dla mnie smaki PRL to smaki mojego dzieciństwa, czyli wedlowskie delicje (zanim je zmodernizowali i sklonowali na 1000 smaków), "ciepłe" lody (pamiętacie?), oranżada ( farbowała język na radioaktywną czerwień ale jak smakowała), wata cukrowa, soki bobo-frut (jaka to radosc była kiedy tata "załatwił" zgrzewkę), pomarańcze na boże narodzenie i ... inwencja kulinarna mojej mamy. Czyli historie o naleśnkach, ziemniakach, makaronach i przetworach w słoikach - bo wiadomo: kartki i puste półki.
Było to moje dzieciństwo kulinarne dośc ubogie w przysmaki "z krajów innego obszaru płatniczego" ale za to wtedy mama zaszczepiła we mnie wolę eksperymentowania w kuchni i przekazała umiętności robienia "czegoś z niczego". Dlatego czasem robię makaron z sosem z koncentratu pomidorewego, kotleciki z ziemniaków, leczo, "miseczki" z mortadeli z zielonym gorszkiem, jajka z majonezem - po to by przywołać dzieciństwo. Z drugiej strony PRL dla mnie to kuchnia mojej babci, u której spędzałam wakacje i smaki, o których moje dziecko będzie mogło sobie tylko poczytać w książkach kucharskich: domowy chleb na zakwasie, peklowane mięso, wiejskie młodziutkie kurczaki z "polskim" nadzieniem (podroby + tarta bułka + pietruszka + jajko), faszerwoane jajka z patelni (komu by się chciało spędzić kilka godzin na siekaniu jajek i zieleniny ), placki z zsiadłego mleka,itd.
A wam z czym kojarzy sie kulinarny PRL?
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując