Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Czy istnieje coś poza rzeczywistością,którą widzimy i słyszymy? I co za tym przemawia
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2018-03-19, 19:13   #1
Dobranka
Wtajemniczenie

Czy istnieje coś poza rzeczywistością,którą widzimy i słyszymy? I co za tym przemawia

Jest to temat podobny do tego „czy Bóg istnienie”, ale nie chodzi mi o Boga i o dyskusję o nim, czy jest dobry czy zły ani koniecznie o religię, Kościół i Biblię, dlatego założyłam ten temat.

Co waszym zdaniem może przemawiać za tym, że istnieje rzeczywistość, o której nie wiemy? (Czy też świat obecny po śmierci, o którym nie wiemy?) Chodzi mi o takie argumenty jak ten, że widzimy tylko fragment tego, co nas otacza i że nasz rozum nie jest w stanie ogarnąć całej rzeczywistości. Albo na przykład takie coś, że dane stworzenie widzi tylko dane kolory, innych nie widzi (na przykład pszczoły widzą bardzo dobrze kolor żółty, a żmije widzą w podczerwieni).

Jakie jeszcze argumenty albo dowody naukowe mogą przemawiać za istnieniem tej innej rzeczywistości? Jestem ciekawa waszej dyskusji.