Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - żyłki, żylaki czy popekane naczyńka?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-07-16, 12:23   #13
diana17
Przyczajenie

Dot.: żyłki, żylaki czy popekane naczyńka?

Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
Ty masz juz zylaki. Ja tez mialam zyly ktore sie wypuklaly, chodzilam z tym troche, zaliczylam ciaze w ktorej moje zyly wygladaly slicznie,wiec nie nosilam rajstop uciskowych, a trzeba bylo. Po ciazy juz nie mialam malego wypuklenia tylko cala zyla wylazila na wierzch. We wrzesniu zeszlego roku podalam sie operacji. Jedynie co mi zostalo to pare popekanych naczynek. One mi nie przeszkadzaja, to kosmetyczna sprawa i jesli bym chciala je usunac to albo laserem, ale jak dla mnie dorgawa, albo jest jeszcze specjalny zastrzyk. Wkuwa sie igle w kazde naczynko, po zabiegu zaklada sie uciskowe ponczochy takie jak po albo do operacji takie biale, i dodatkow obwazuje sie nogi elastyczna tasna, to cos jak bandaz ale jest grubsze. Jesli trzeba to zabieg sie powtarza, to zalezy od ilosci popekanych naczynek. Potem nosi sie juz tylko uciskowe ponczoyhcy, ale ktrotko, biorac pod uwage ile ja musialam je nosic po operacji to po takich zastrzykach jest to tylko pare dni( ja musialam chodzic 6 tyg.).

Utrzymuj wage ciala, im mniej nogi dziwgaja tym lepiej. Nie przegrzewaj, cieplo sprzyja rozszerzaniu sie zyl. Nie kapac sie w goracej czy bardzo cieplej wodze. Wysokie buty tez nie wskazane czy zakladanie nogi na noge, chodz ogladalam program i nie stwierdzono ze to jest szkodliwe. Pigulki antykoncepcyjne odstawic. U mnie to wlasnie one byly przyczyna, na co moja pani ginekolog jeszcze w PL nie zwracala uwagi, a ja bylam niedoinformowana. Teraz po ciazy moja obecja pani ginekolog odrzau mi powiedziala, ze w moim przypadu taka antykoncepcja nie wchodzi w rachube jesli nie chce zby sie pogorszylo.
Dobieraj bielizne i ubranie w odpowiednim rozmairze. Nie wbijaj sie w ciasne dzinsy bo twoja pupa ladnie w nich wyglada. Wszelkie obcisle ubrania , krepujace ruchy wbijajace sie w pachwine, moga spowodowac ze limfa i krew nie ma swobodnego odplywu, zalegajac w zylach tylko rozwala zastawki.
Mozesz kupic sobie tez podkolanowki uciskowe, niestety w PL nie jest to refundowane, ale sa super. Odrazu nogi przestaja bolec i ciazyc, wskazane w podrozy, gdy dlugo sie siedzi, zabezpieczaja przed traboza. Mozesz zglosic sie do lekarza na badania, ale z tego co wiem roznie z tym bywa. W PL operacja i badania sa refundowane czyli powinny byc przeprowadzone za darmo, jednak wielu lekarzy bagatelzuje zylaki u mlodych osob i jesli juz chcesz kaza placic. Nie ma co zwkelac, jak bedziesz mialal takie nogi jak widac to u starszych osoby, ze na nogach nie am jednej wypuklej zyly tylko jest im multum to ciut pozno na operacje, poza tym mozna dorobic sie trabozy jak krew zalega w zylach.
ja jestem po operacji i jestem bardzo zadowolona.
A opalanie , solarium to tabu!
WITAM
Mam pytanie do MonikiPogrzeba, jaka metodą miałas usuwane żylaki, ja własnie ustaliłam termin na usuniecie żylaków operacyjne, ale teraz zastanawiam sie czy moze laserowo lepiej, już sama niewiem.
MNie równiez wyszły żylaki przy drugiej ciązy, teraz lewa noga wygląda paskudnie zwłaszcza łydka, najprawdopodobnie bede miec usuwaną żyłe udowa( chyba tak ona sie nazywa) . W sumie lekarz nic mi sie powiedział co beda mi robic jak wyglada operacja jakie zneczulenie,ile sie po tym leży. Napewno nie bedzie to chirurgia jednego dnia.
Proszę o odp.
Pozdrawiam
diana17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując