Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jak to jest ze spalanymi kaloriami?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-07-17, 10:13   #2
koKOro
Zakorzenienie

Dot.: Jak to jest ze spalanymi kaloriami?

Cytat:
Napisane przez PinkLolly Pokaż wiadomość
2. Jeżeli ktoś spożywa dziennie 800 kalorii, następnie spala 1000kalorii ćwicząc i mając bilans kalorii ujemny -200kalorii, mimo tego, że je (powiedzmy) sporo kalorii, wychodzi na to jakby nie zjadł nic, co więcej nie jest na zerze, ale na minusie?

niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć, ale tak się zastanowiłam nad tym, że w cale tutaj bilans nie jest ujemny o 200 kcal. Najpierw trzeba spojrzeć na zapotrzebowanie takie podstawowe, dzienne, potrzebne do funkcjonowania. To to o 800 już jest daleko poniżej zapotrzebowania bez ćwiczeń, do tego jeszcze ćwiczenia.

poza tym nie chodzi tylko o liczne kcal, ale również z jakiego pożywienia są dostarczane

zrównoważyć obu 0 pewnie nie można, ta osoba która ćwiczy jest w gorszej sytuacji bo jej mięśnie potrzebują dodatkowo regeneracji

co do tego 3 przykładu to różnie na organizm wpływają białka, węgle, tłuszcze, różnie się rozkładają, więc pewnie nie da się rzec, że 400 kcal zniknęło

poza tym organizm mądra bestia i przy jakimś wielkim niedoborze kcal będzie próbował odkładać to co przyjmie z pożywienia, zwolni się przemiana materii

w tym pierwszym przypadku może nie anoreksja, ale chyba człowiek by padł z wycieńczenia

to chyba nie jest taka prosta matematyka, że można tak określić jednoznacznie

takie mam przemyślenia na ten temat

zakorzenienie
koKOro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując