2018-04-03, 16:30
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: kiedy mieszkanie i dziecko?
Cytat:
Napisane przez krewetka91
Planujemy kiedyś tam slub i wspólnotę majątkową.
Do przemyślenia jest jedynie mieszkanie, bo przyznam, ze ja sama niechętnie chce brać razem kredyt, skoro bardzo niewielki będę miała w niego wkład.
Co do zaleznosci od partera itp. to nie ma prawie zadnej opcji ze kiedys mu w zarobkach dorownam.
|
Nie chodzi, maby mu dorównywać, ale popatrz: masz umowę o dzieło, zajdziesz w ciążę, wypowiedzą Ci ją i masz raptem ten 1000 k. Facet miałby wtedy na głowie Ciebie, dziecko, siebie, kredyt, bieżące opłaty itd. To już może niezłego stresa zrobić i ja bym tak partnera nie chciała obciążać.
Do tego, zależna/niezależna: ja zawsze wychodzę z założenia, że jak jest fajnie to jest super,a le kiedyś może przestać tak być i warto inwestować w siebie i swoją karierę/finanse. Dobrze, że z doświadczeniem dojdzie Ci kasa, ale zmianę pracy rozważałabym w pierwszej kolejności.
Co do kredytu razem - można uwzględnić własność nie fifty-fifty, ale nie wiem czy jest tow Waszym przypadku jakieś rozwiązanie. Do tego cokolwiek macie przed ślubem należy się tylko Tobie/jemu, chyba, że podpiszecie stosowne papiery, także miej to na uwadze.
Poza tym, macie dobre warunki mieszkaniowe, więc ja bym się wstrzymała, odłożyła więcej kasy, żeby wziąć mniejszy kredyt i dopiero myślała o dziecku + zmiana pracy.
|
|
|