2008-07-20, 11:18
|
#543
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 17 829
|
Dot.: Wegetariańskie to i owo :-)
Cytat:
Napisane przez Taverney
przepis na lasagne z soczewicą warty jest wypróbowania.
Ja właśnie gotuję zupę-krem z czerwonej soczewicy.
Zalewam soczewicę sporą ilością przefiltrowanej wody, jak się zacznie gotować, dodaję pokrojoną w paski włoszczyznę, łyżkę oliwy z oliwek, kostkę rosołową i gotuję na małym ogniu aż do rozgotowania się soczewicy. Lekko studzę i miksuję zupę na krem, potem doprawiam łyżką masła, sokiem z cytryny, opcjonalnie dodaję czosnek. Podgrzewam jeszcze do zagotowania i na talerze. Do tego fajnie pasują grzanki posmarowane oliwą z oliwek, natarte czosnkiem i obłożone kawałkami podduszonego na oliwce pomidora z odrobiną bazylii, a jak nie mam czasu dodaję do zupy groszek ptysiowy.
|
Taverney a ile dajesz tej soczewicy????
juz ugotowalam co prawda z zielonej soczewicy i grzanki z serem ,bardzo smaczne
Edytowane przez bess
Czas edycji: 2008-07-20 o 14:09
|
|
|