2008-07-20, 12:32
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: kot czy kotka? trudny wybór płci
mam zarówno kota, jak i kotkę, więc mogę podzielić się tym co zaobserwowałam u moich zwierzaczków. na wstępie zaznaczę, że mieszkam w domu i moje koty prawie całe dnie przebywają na dworze uganiając się za myszkami i ptaszkami .
rzeczywiście jak już kilka osób wspomniało kot jest bardziej milusiński. sam wskakuje na kolana, mruczy, lubi gdy ktoś nosi go na rękach. kotka w zależności od humoru- czasem sama wskoczy na kolana, a czasem przy próbie wzięcia jej na ręce wyrywa się i drapie. ale chyba zależy to też od charakteru, a nie tylko płci. kot od urodzenia był pieszczony przez wszystkich członków rodziny, natomiast kotka przybłąkała się pewnej zimy, wygłodzona, zmarznięta i wystraszona i mimo, że jest z nami już prawie rok chyba wciąż nie ma pełnego zaufania do wszystkich członków rodziny.
kolejną różnicą jest fakt, że kotka raczej trzyma się domu. kot bardzo często znika na dwa, trzy tygodnie, nie wspomnę już o marcowaniu, gdy nie ma go cały miesiąc i wraca wychudzony i podrapany. związane jest to z faktem, że nie jest wykastrowany, a niezły z niego kawaler więc lubi się uganiać za sąsiadkami .
jeśli chodzi o zaznaczanie terenu to moje zwierzęta nie załatwiają potrzeb w domu, a na dworze więc nie wiem jak to jest z obsikiwaniem mebli.
|
|
|