2018-04-16, 10:34
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakich kosmetyków używać do cery trądzikowej
Cytat:
Napisane przez Moniii7
Witam wszystkich,
jest to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość 
- dopiero wdrażam się w forum, dlatego jeśli to nieodpowiedni wątek to proszę o odesłanie na inny.
Od kilku dni zastanawiam się nad zakupem kremu VICHY Normaderm do cery trądzikowej dla dorosłych.
Moja cera trądzikowa niestety bardzo się przetłuszcza i ciężko mi znaleźć krem, który poradziłby sobie z wydzielającym się sebum. Z doświadczenia wiem, że nadmierne przesuszanie tylko potęguje efekt, stąd moje pytanie:
czy któraś z Was może się wypowiedzieć w sprawie tego kremu? Czy odpowiednio nawilża i jednocześnie matuje? Wiem, że świetnie radzi on sobie z małymi problemami skórnymi i faktycznie widać efekty. Nie jest on tani, więc nie chciałabym "utopić" pieniędzy w kolejnym bezużytecznym kremie.
Pozdrawiam 
|
Co to znaczy bardzo się przetłuszcza? Jak szybko po myciu czy też matowieniu znowu jest tłusta i się błyszczy? 2 godziny czy 5 godzin?
Bo jeśli wynik jest bliżej pierwszego, to żaden krem nie pomoże. Taka cera kwalifikuje się pod łojotokową a nie tłustą i o ile nie jest to łojotok wywołany, albo nie jest wynikiem jakichś zaburzeń zdrowotnych (np hormonalnych), to nie da się go ograniczyć na dłuższą metę bez skutków ubocznych. Można ustawić pielęgnację tak, żeby tego łojotoku nie nasilać oraz ratować się regularnym usuwaniem sebum bibułkami i pudrowaniem. Kremy dla takich cer raczej szkodzą niż pomagają, bo krem to głównie woda + emolienty czyli w uproszczeniu tłuszcze, a tych taka skóra produkuje w nadmiarze.
|
|
|