2005-10-18, 14:06
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Holandia
Cytat:
Napisane przez Aneta???
Najczesciej porozumiewam sie w jezyku angielskim,chociaz czasami i z tym sa problemy,jednak nie kazdy zna tu angielski,wiele ludzi zna rowniez niemiecki,ale nawet spotkalam sie z twierdzeniem,ze tu jest Holandia i tu sie rozmawia po holendersku,mimo ze te osoby doskonale znaja jezyk angiejski.Tak wiec chamstwo tutaj tez jest spotykane.
|
Ja nie wyobrazam sobie mieszkac w obcym kraju bez znajomosci jezyka, ktorym sie w danym kraju mowi. Znam Polakow, czy Chorwatow mieszkajacych w Niemczech od 20 lat, ktorzy nie potrafia wydusic slowa po niemiecku Nie rozumiem takiej postawy.
Po czesci Holendrow rozumiem i trudno mi sie z tym zgodzic, ze to chamska postawa. ALE - z drugiej strony, jesli obcokrajowiec przyjezdza do danego kraju w celach turystycznych, to jest to oczywiste, ze jesli tubylec posluguje sie angielskim, to nie powinien wymagac od turysty znajomosci miejscowego jezyka, jest to niekulturalne. Powiem szczerze, ze jak bylam przez tydzien w Holandii, dogadywalam sie wszedzie bez problemu po angielsku i niemiecku i pozostaly mi same pozytywne wrazenia.
|