Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Totalny Brak Kondycji- Jak sobie pomoc
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2018-05-11, 09:26   #7
Miss Saeki
Zakorzenienie

Dot.: Totalny Brak Kondycji- Jak sobie pomoc

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
Akurat z tym się nie zgodzę.
Żeby schudnąć, to trzeba mieć deficyt, a to jak się pedałuje jest bez znaczenia.
Co więcej- nie wydaje mi się, żeby jazda ze zbyt wysoką kadencją była zdrowa, chociaż bardziej niebezpieczna jest zbyt niska na twardych przełożeniach.
Na pewno wysoka kadencja w żaden sposób nie buduje wytrzymałości. Wręcz przeciwnie, może zniechęcić do aktywności. Po zakupie roweru szosowego, który ma zupełnie inne przełożenia niż góral, nie mogłam się przyzwyczaić i padałam na trasach po 40-50 km, mimo że na góralu w tym samym czasie jeździłam nawet po 120 km. Jeśli nie ma lekkiego oporu, to nie wzmacnia się też mięśni, a te przydają się choćby do stabilizacji stawów kolanowych.
Deficyt to jedno, ale właśnie o mięśnie chodzi. Jeśli chcesz stracić centymetry a nie rozbudować mięśnie to jak najbardziej: niskie przełożenia i pedałujemy. Nie mówię, że należy pedałować jak wariat i stać przy tym prawie w miejscu, ale machnięcie kilka razy nogami na dużym przełożeniu a potem przejechaniu pół kilometra bez pedałowania odchudzaniu nie służy. Lekkie (ale zauważalne) obciążenie i pedałujemy cały czas w racjonalnym tempie.