Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-25, 21:51   #478
roxi1980
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009

Cytat:
Napisane przez emzeta Pokaż wiadomość
Ja wyczytalam w mojej wielkiej angielskiej ksiazce o ciazy, ze wszystkie dzidzie do 14 tygodnia ciazy rosna tak samo, dlatego na podstawie ich wymiarow okresla sie zaawansowanie w ciazy, a potem to juz jak z ludzmi, jedne rosna szybciej inne wolniej.
Dlatego do 14 tygodnia da sie najlepiej okreslic w jakim wieku jest dzidzia i czesto rozni sie on od daty om bo nie wszyscy maja owulacje dokladnie w 14 dniu cyklu i zaplodnienie moze byc troche szybciej albo pozniej.
A teraz sie domyslam tylko, ze jak masz np 8 tydz od ostatniej om a lekarz mowi ze ciaza 7 tygodniowa, to chyba tak jakby liczyl od miesiaczki z naniesiona poprawka ze wzgledu na powyzsze powody... i chyba wg tego obliczaja date porodu.
Bardzo popieram to co napisałaś z tego powodu po późniejszych usg nie zmienia się terminu porodu wyznaczonego z wielkości CRL (długość bobasa od główki do dupki) przed 14 tygodniem.
A co do tej tygodniowej różnicy u lekarza to jest to tak - jak mamy 7t2d to MY ciężarne mówimy, że jesteśmy w 8 tygodniu ciąży, bo 8 tydzień jest w trakcie, a lekarze liczą tygodnie skończone, więc dla lekarza to 7 tydzień. Ja już z moim nie dyskutuję i jak pyta ile to tygodni, to mówię tak jak on o skończonych.

roxi1980 jest offline Zgłoś do moderatora