2008-07-26, 09:33
|
#222
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Skierniewice / Warszawa
Wiadomości: 7 976
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
polecam tylko ja chyba następnym razem nie dam nutelli do ciasta żeby było jaśniejsze i smak się nie zlewał z nadzieniem 
Wczoraj nie tylko kuskus był zielony, bo i szaszłyki, z którymi zaleca się go podawać
Niestety okazało się, że w naszym piekarniku nie ma grilla, a nie chciałam drażnić Mamy i wyciągać całego sprzętu, więc po prostu je upiekłam w piekarniku.
SZASZŁYKI Z KURCZAKA
składniki:
- 400g filetów z piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- kawałek imbiru
- 1/2 mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry (nie znalazłam mielonej...)
- 2 czerwone cebule (u mnie 1 duża biała)
- 1 żółta papryka
- 16 liści laurowych
- 3 łyżki oleju
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Czosnek i imbir obrać, chili umyć, oczyścić z pestek, posiekać, wymieszać z mięsem. Doprawić kurkumą, kolendrą, solą i pieprzem. Cebule obrać, pokroić w cząstki. Paprykę oczyścić, pokroić w dużą kostkę. Kawałki mięsa, cebuli i papryki oraz liście laurowe nabić na przemian na patyki lub szpikulce do szaszłyków. Doprawić solą, pieprzem, posmarować olejem. Szaszłyki piec ok. 15 minut pod grillem w piekarniku, co jakiś czas odwrócić.
|
|
|