Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dieta kopenhaska
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-07-26, 15:32   #1493
Tereskaa
Zakorzenienie

Dot.: Dieta kopenhaska

Cytat:
Napisane przez DYsia1111 Pokaż wiadomość
Ja w czasie diety biegałam po 2,5 km. Wcale nie czułam się osłabiona, ani też nie doznałam jakichś dziwnych efektów. Poza spadkiem wagi oczywiście. DLatego ciągle nie rozumiem, dlaczego "moderator" tego forum tak bardzo tę dietę krytykuje. Owszem, jest monotonna, ale czas jej trwania nie pozwala na stworzenie zagrożenia życia czy nawet zdrowia. Jest rygorystyczna, ale to cecha każdej diety. Dieta polega przecież na tym, by przez jakiś czas ograniczać pewne produkty. Tylko to oczywiście dotyczy osób, które takiej diety naprawdę potrzebują, a nie nastolatek, które ważąc 55 kilo przy wzroście 170 uważają się za grube.
Dieta jest rygorystyczna, a jej skutki mogą być opłakane, dlaczego? Ano dlatego, że jest to głodówka, że nie dostarcza wszystkich niezbędnych składników organizmowi, nie mówiąc już o odpowiedniej ilości kalorii do normalnego funkcjonowania. Co poza tym? Dieta spowalnia przemianę materii, powoduje efekt jojo (naiwni twierdzą, ze wystarczy dobrze wyjść z diety a obędzie się bez jojo). Ja niestety także byłam na tej diecie, więc wiem czym śmierdzi jej stosowanie... po zakończeniu przeszłam na 1000 a później 1200 kcal i tyłam dosłownie od liścia sałaty No cóż, to właśnie efekt spowolnionego metabolizmu. Organizm przestawia się na skromne dostarczanie kalorii i nie dość, że zaczyna je oszczędzać to jeszcze nauczony ciężkich czasów zaczyna gromadzić zapasy. Odchudzanie tą dietą to błędne koło, dlatego stanowczo odradzam. Ja schudłam na tej "diecie" 12 kg, wszystko wróciło + 2 kg gratis. Więc czy warto? Niech każdy odpowie sobie sam, w końcu każdy sam odpowiedzialny jest za to co funduje swojemu organizmowi.

Jem mniej, bramy raju są wąskie

Tereskaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując