Wiedźma
|
Dot.: Moja kolekcja perfum - część IV
Cytat:
Napisane przez mariolasl
Poznałam kilka, próbowałam nosić, ale bez powodzenia, każda próba kończyła się koszmarną pokrzywką na skórze. Zresztą i tak większość z nich byłaby tylko do wąchania, przeszkadza mi syntetyczność składników w większości poznanych Demeterków, jeśli mogę tak się wyrazić.
|
Rozumiem chyba, co masz na myśli. Znaczna część demeterkowych słodkości wprost mnie odrzuciła właśnie ze względu na syntetyczne nuty (absolutni syntetyczni antyfaworyci to Be My Valentine i Cotton Candy). Znalazłam jednak także i zapachy oddane z urokliwą bezpardonowością (na kolana rzucił mnie Dirt).
Pokrzywki współczuję. Ja mam organizm średniej klasy cyborga i nie dopada mnie własciwie nic: ani migreny, ani alergie, ani inne problemy z wyjątkiem kobiecych) więc i pokrzywki mi nie grożą.
Wiesz, jak wielką radość sprawia mi ta statystyka. 
Kiedyś Twoje zbiory śniły mi się po nocach. Łączyły nas głównie moje marzenia. 
Czasem jednak się spełniają. 
Aszku, jak już chyba gdzieś przytakiwałam Twojej landrynkowej teorii spiskowej. 
Jest w Fig Tea coś landrynkowego, choć mnie raczej kojarzy się to z wersją zielonej figowej Ice Tea pitej z plastikowej butelki.
To, co urzeka mnie w tym zapachu to nie figa, lecz zielona, naprawdę zielona zimna herbata. 
Cytat:
Napisane przez Kagan
Sabbath, piękna kolekcja, chociaż nie wszystkie zapachy znam i wiele o nic powiedzieć nie mogę. Najbardziej przemawia do mnie kategoria "słodko i grzecznie ". Poniższe zapachy znam, lubię i niektóre mam  . Marzy mi się odlewka FdB, Bois Farine i Gaiac  Czeka mnie chyba polowanie na wspólne zakupy. A do Lutensów przymierzam się w sierpniu przy okazji bytności w Londynie.
- Shiseido Feminite du Bois
3. Drewniaki
- l'Artisan Parfumeur Bois Farine
- Micallef Gaiac
- Serge Lutens Rousse
6. Słodko i grzecznie
- Serge Lutens Un Bois Vanille
- Fendi Theorema Espirit d'Ete
- Fendi Theorema
- Givenchy Organza Indecence
- SL Un Bois Vanille miniatura
- Thierry Muggler Angel
Histoire d'Eau
Serge Lutens Douce Amere
Serge Lutens Un Bois Vanille
|
Kagan, rzeczywiście sporo nas łączy. 
Jeśli mogę polecić Ci jakieś testy (na podstawie Twojej smakowitej listy) to będzie to Tam Dao - ma w sobie podobną ciepłą kremowość jak Bois Farine i Gaiac.
Podobne w klimacie do BF i Gaiaca są jeszcze Le Boise Bois Oriental.
A testy Lutków polecam szczerze. Jakoś tak wydaje mi się, że polubisz szczególny klimat, jaki mają kompozycje Sheldrake'a. Szczególnie jeśli lubisz FdB. 
Cytat:
Napisane przez agaa13
Sabbath, wszystko już powiedziały dziewczyny, masz cudowną kolekcje. Wiele zapachów z Twojej kolekcji bardzo mi się podoba( ile to zapachów mam od Ciebie  /  ). W szczególności zazdraszam Ci te zapachy bo sama chciałabym je posiadać w swojej kolekcji:
|
Agoo, Pokrewna Duszo - wybrałaś same cudeńka. 
Wiem, że nasze perfumeryjne upodobania ciekawie splatają się ze sobą. Czasem są blisko siebie, czasem splot jest luźny, ale zawsze jakoś nasze gusta ze sobą korespondują.
Przyznam Ci się, że lubię taki rodzaj wspólnoty gustów. Porozumienie bez kurczowego trzymania się siebie wzajemnie. 
Cytat:
Napisane przez paolla
Sabbath, o zapachach niewiele mogę napisać, bo przytłaczającej większości nie znam. Kolekcja robi wrażenie  , pięknie skomponowałaś zdjęcia - nawet najmniej atrakcyjne wizualnie odlewki w Twoim obiektywie pozują jak modelki 
Gratuluję pięknego zbioru i talentu do przedstawienia go na zdjęciach 
|
Paollo, dziękuję. 
Właśnie same zdjęcia stanowiły mój największy problem. Zły obiektyw plus brak porządnego programu do zmniejszania zdjęć zeżarły mi jakość. Tym bardziej cieszy mnie, że potrafiłaś znaleźć dla mnie dobre słowo. 
Cytat:
Napisane przez Hexxana
Sabbath co ja bede sie powtarzac  kolekcja na miare wlascicielki,charakterna, niezalezna i z pazurem-gdyby mozna bylo prosic kiedys o charakterystyke to powiedzialabym -pokaz mi swoje perfumy a powiem Ci kim jestes
Gratuluje pieknego zbioru 
|
Hexxano, wiesz, że Twoje opinie wiele dla mnie znaczą (nie tylko w kwestiach związanych z perfumami). I rzeczywiście - moja kolekcja chyba jest trochą taka, jak ja: drewniana, pozornie męska i pozbawiona akcentów uznawanych za urodziwe (kwiaty na przykład).
A to stwierdzenie o perfumach... Bardzo pasuje do mojego postrzegania świata.
|