Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - 10 książek, które powinien przeczytać KAŻDY
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2018-05-23, 10:41   #11
cava
Zakorzenienie

Dot.: 10 książek, które powinien przeczytać KAŻDY

Biblie pomijam. Uważam ze jak ktoś czyta literaturę europejską to Biblie chociaż fragmentarycznie tez przeczytał, żeby rozumieć co czyta i skąd się to wzięło.

1. "Mistrz i Małgorzata" Bułhakow

2. "100 lat samotności" Marquez

3. " Bajki robotów" Lem (przy obecnej władzy, masakrycznie na czasie. polecam sobie odświeżyć.)

4. " 7 Ew" Neal Stephenson (lub cokolwiek Stephensona)

5. " Rok 1984" Orwell

6. " Ślepowidzenie" Watts (lub "Piknik na skraju drogi " Strugackich, lub "Solaris " Lema - wszystkie 3 sa o tym samym, Watts jest najświeższy i IMo najlepiej "czytny" )

7. "Lód" lub "Inne pieśni" Dukaj (IMO to ta sama idea opisana z 2 punktów odniesienia: ognia i lodu, warto przeczytać obie)

9. " Trylogia Księżycowa" Żuławski
10. "Nakręcana dziewczyna. Pompa nr. 6" Baciagalupi (co nas kurde czeka, jak nie przestaniemy ślepo zaprzedawać się korporacjom + genialne SF)

Przepraszam, dopiero doczytałam ze to ma być klasyka. A moje pozycje 2,6, 7 i 10 to współczesne pozycje.
Wiec ewentualnie zamiennie 4 klasyczne:

-" Księgi Nowego, Długiego i Krótkiego Słońca" Gene Wollf - tak się pisze space opery!!!!

- "Ubik" Dicka

- "Kocia kołyska" Vonneguta

- "Chłopiec i jego pies" Harlana Ellisona - opowieść o wartościach po apokalipsie. Gdzieś mi migneło ze chyba fascynujesz się Elektryczną Pomarańczą. To co innego , ale powinno "zażreć" . każdy powinien to przeczytac, bez wzgledu ile po tym będzie to odchorowywać.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2018-05-23 o 10:55
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując