2008-07-29, 12:28
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny Młode 2008 cz. III
Cytat:
Napisane przez maugosia
wiesz co, jak ksiądz jest rozsądny to oczywiście że odpuści każdemu w takiej sytuacji spowiedź, ale wiesz rózni są ludzie i różni są księża. Ostatnio i tak musiałam przystapić do spowiedzi, bo byłam matka chrzesną u mojego bratanka i ksiądz na spowiedzi powiedział, żebyśmy do ślubu najlepiej nie mieszkali razem, ale przecież rodzinę mamy na drugich końcach Polski i co - któreś z nas ma się wyprowadzić do hotelu - patrzmy też na sprawy realnie.
|
heh, tylko że oni MUSZĄ odpuścić tą spowiedź. I niestety, ale jeśli przed tamtym chrztem mieszkałaś ze swoim TŻ, powiedziałaś to na spowiedzi, i dostałaś rozgrzeszenie, to ksiądz postąpił wbrew prawu kanonicznemu. Wiem, że są księża, którzy dają tak rozgrzeszenia chociaż nie powinni. I jak dla mnie, to oni są życiowi, mimo że postępują inaczej niż głosi prawo kościoła. W dzisiejszym świecie ciężko jest dotrzymać wszystkich nakazów kościelnych, niestety, a prawo kanoniczne bardzo często odstaje od realiów. Ale to nie miejsce na takie dyskusje, bo to temat rzeka i ile ludzi tyle poglądów.
|
|
|