Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-08-06, 12:48   #689
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009

Cytat:
Napisane przez alkamor Pokaż wiadomość
"Do obliczenia terminu porodu powszechnie stosowana jest tzw. reguła Naegellego. Aby wyliczyć datę spodziewanego porodu, zgodnie z tą regułą, należy do daty pierwszego dnia ostatniej miesiączki dodać 7 dni i odjąć 3 miesiące. Taki sposób wyliczania terminu porodu obowiązuje dla kobiet z cyklem miesiączkowym co 28 dni.
Odpowiednio dla cyklu dłuższego lub krótszego dodajemy lub odejmujemy odpowiednią ilość dni, np. dla cyklu 30-to dniowego dodajemy do daty ostatniej miesiączki nie 7, lecz 7+(30-28)=9 dni.
Obecnie w ustaleniu terminu porodu pomocne są pomiary wykonywane podczas badań USG. Przydatne są one zwłaszcza u kobiet, u których cykle są nieregularne lub nie mamy możliwości ustalenia daty ostatniej miesiączki."

tak więc długośc cyklu ma znaczenie zwłaszcza jeżeli lekarz wylicza z OM a nie z USG. Ja np miałam nieregularne cykle i to nawet czasem bardzo dlatego mi ginka od razu powiedziała, że trzymamy się wyliczeń z USG

i pamiętajmy
"tylko ok. 5 proc. dzieci rodzi się dokładnie w przewidywanym dniu. Poród może nastąpić nawet dwa-trzy tygodnie przed lub po wyznaczonej dacie."

Niby sie mowilo zawsze ze dziecko mozna przenosic do 10 dni po wskazanym terminie pod koniec tego czasu juz wywołuja porod, zona mojego kuzyna miala termin na 23 czerwca i 25 czerwca wywoływali jej porod bo stwierdzili ze nie ma na co czekac i zwiekszac ryzyka a ona i dziecko czuli sie swietnie... biedna musiała z tym ogromnym brzuchem skakac na wielkiej piłce po pokoju

A z tym obliczaniem wg miesiaczki moze i racja ja osobiscie zawsze mialam regularne cykle co 28 dni wiec to dla tych dwoch lekarzy u ktorych byłam było tylko takie wgladowe zeby sie sprawdzic czy dobrze wycelowali
buziaczekk jest offline Zgłoś do moderatora