Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Kanada - kraina pachnąca żywicą
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-08-06, 13:47   #14
pappaya
Zadomowienie

Dot.: Kanada - kraina pachnąca żywicą

Reject, nie przejmuj sie o szkole. Po pierwsze nie bedziesz zalowac - nawet jezeli nie znasz dobrze jezyka - bedzie Ci tam o wiele latwiej (system zupelnie inny niz w Polsce - dla ludzi ). Po drugie jezeli bedziesz miala status rezydenta to bedziesz miala wszystkie prawa takie jak Kanadyjczycy z wyjatkiem glosowania. Mozesz wiec pojsc do high school jaki Ci się spodoba. Bedziesz miala zaliczone to co ukonczylas w Polsce i kontynuowala nauke tam. Jezeli bedziesz chodzic do szkoly w Missisauga to tym bardziej sie nie martw bo tam bedzie duzo takich uczniow jak Ty i na pewno spotkasz tam Polakow - nie bedziesz sie czula osamotniona. Bedziesz brala kurs tzw ESL (english as a second language) ktory pomoze Ci w angielskim, dodatkowo nauczyciele sa niesamowicie wyrozumiali i pomocni. Ja chodzilam do high school w malej miejscowosci gdzie nie bylo wiele osob takich jak ja. Pierwsze dni byly trudne w sensie ze czulam sie obco bo nie znalam jezyka ale jezeli chodzi o to jak mnie tam traktowali to na prawde lepiej byc nie moglo. Szybko sie jednak zaaklimatyzowalam w nowym otoczeniu i szybko nauczylam sie tam podstaw jezyka. Bylo mi o niebo latwiej niz w polskiej szkole Glowa do gory!
Ja oczywiscie mialam takie same watpliwosci jak Ty ale na szczescie teraz w ogole nie zaluje.

Edytowane przez pappaya
Czas edycji: 2008-08-06 o 14:14
pappaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując