Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - "Regionalizmy" czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski....
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2018-07-31, 20:57   #1
4e7542dda0fd66e47a4eea60a6dfa89c97e945d1_61c50d8334adc
Konto usunięte

"Regionalizmy" czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski....

Tak z ciekawości. Polska to jakby nie było kraj nawet dość duży, długi i chyba szeroki. W ujęciu administracyjnych mamy 16 województw, ale podziały mogą być różne - czy to wg krain geograficznych, czy to wg regionów, jak np. chociażby Śląsk, być może Pomorze albo łańcuch Tatr. Każdy region ma swoją specyfikę, wiadomo. Ale nie tylko w ujęciu geograficznym ,ale także w odniesieniu do ludzi, którzy te obszary zamieszkują. I tak, czy macie swoje własne spostrzeżenia, dostrzegacie różnice w mentalności ludzi w odniesieniu do tego, jaki region Polski zamieszkują, z jakiego obszaru kraju pochodzą?

Czy zauważacie jakieś specyficzne cechy u ludzi, wg Was skorelowane z tym, że zamieszkują taką a nie inną część Polski? Np. mieszkający na wschodzie są bardziej bogobojni, przywiązani do tradycyjnych wartości, poznaniacy z kolei są bardzo gospodarni i oszczędni, a stolica to zbieranina ludzi z całej Polski, która ceni sobie z kolei nade wszystko kosmopolityzm oraz wolność. Tak, chodzi mi o taki specyficzny "koloryt lokalny", który jest na tyle powtarzalny w odniesieniu do określonej grupy zamieszkującej takie a nie inne obszary, że można wyodrębnić tutaj jakąś jego cechę (albo cechy) wspólne, które odróżniają go od reszty. Myślę, że wiele osób takie zjawiska zauważa, bo przecież...wiele z nas migruje - wyprowadza się na studia, za praca albo kariera, albo nawet za chłopakiem/mężem, a nawet jeśli nie, to mamy rodziny 150 km od naszego miejsca zamieszkania albo w ogóle na drugim krańcu Polski. Tak,jasne - nie żyjemy w czasach dzikich plemion, które trzymają się razem , nikogo do siebie nie dopuszczają i na każdego "obcego" łypią groźnie - mamy czasy jakie mamy, migracje robią swoje, wszystko się przenika i wzajemnie na siebie wpływa, ale moim zdaniem...Jest czymś oczywistym, że społeczności w wielu miejscach będą tworzyć jednak dość ujednolicone struktury, zbiorowiska ludzi o podobnych cechach i mentalności być może jest tak, że...określone jednostki lgną w określone miejsca. Bo niektórzy nigdy nie zamieszkają w stolicy, tylko jeśli zmienią miejsce zamieszkania to ze wsi na średniej wielkości miasto. Czy zauważacie jakieś regionalne różnice pomiędzy poszczególnymi mieszkańcami Polski? Nie mam na myśli tego typowego podziału tolerancyjny/wyzwolony mieszkaniec Warszawy a zapadła, polska wieś, ale te też mogą istnieć. Chodzi mi raczej o konkretne cechy lokalne, które są specyficzne dla tych,a nie innych mieszkańców danego regionu Polski. Wg mnie takie coś na pewno istnieje - zauważacie to ?
4e7542dda0fd66e47a4eea60a6dfa89c97e945d1_61c50d8334adc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując