2018-08-01, 06:32
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Regionalizmy" czyli \ mentalnośc mieszkańców poszczególnych części Polski....
Owszem.
Ja mam korzenie nad samym Bugiem i tam spędziłam szmat życia, mieszkałam w centralnej Polsce, teraz. na północy.
Np. Bardzo bardzo długo, granica âczystych toaletâ biegła mniej więcej korytem Wisły.
Teraz jest o wieeele lepiej, ale nadal mam jakiś taki nawyk, ze jak jadę samochodem z zachodu Polski na wschód, to przed Wisła należy się wysiusiać na zapas, bo potem to już tylko krzaki zostają bo w toaletach bród, smród w dodatku zamknięty na klucz za opłatą.
Ta granica była ogólną granica czystości i higieny.
To są jakieś pozostałości po dawnych granicach zaborów, jednak wpływ zaborów pruskiego a rosyjskiego odcisnęły olbrzymie piętno na bardzo dluuugi czas na podejściu Polaków do czystości i porządku.
Wschód ogólnie jest bardzo religijny i ksenofobiczny. Znam masę dziwacznych, wciąż żywych praktyk, jak. np. âprzysięganie sięâ u księdza. Tylko na wschodzie Polski to widziałam, nigdzie indziej.
Podejście do pracy... oraz wlasnosci tzw wspolnej( rzeczy/obiekty państwowe, zakładów pracy) wschód Polski nadal odstaje na niekorzyść i dam sobie rękę uciąć, ze jest to spadek po PGRach.
Rusofobia ( sama mam, głęboko zaszczepiona przez dziadków z nad Buga)
Dużo większa wylewność i ogólnie większe okazywanie uczuć i nastroi.
Dużo, dużo jest takich rzeczy i na ogół mają one bardzo głębokie korzenie w zaszłościach historycznych.
BTW, z takich szczegółów które ludzie wyłapują w zachowaniu innych i sobie na tej podstawie przyporządkowująca czy nasz czy obcy .
kiedyś będąc w Tatrach na nartach, kupiłam u góralki spodnie narciarskie. Ona je złożyła po swojemu, ja je wzięłam, wyjęłam, strzepnelam, złożyłam po swojemu.
Babka do mnie: ooo, to pani nasza, a ja myślałam ze przyjezdna.
Ja kobiety z błędu nie wyprowadziłam, bo czuję się Kaszubką z wyboru, a jak wiadomo Kaszubi to górale, którzy nie zdążyli na statek.
Edytowane przez cava
Czas edycji: 2018-08-01 o 06:38
|
|
|