Dot.: ZBIORCZY:Składy kosmetyków - pomoc w ich rozszyfrowywaniu cz.II
Cześć, zastanawia mnie jedna rzecz (mam nadzieję że trafiłam z pytaniem do odpowiedniego wątku). Sprawa dotyczy demakijażu, zazwyczaj robię to tak, że myję twarz jakąś pianką/żelem pod bieżącą wodą, a następnie to co zostanie w okolicach oczu oczyszczam mleczkiem i tak zostawiam, nie zmywam potem niczym tego mleczka. Czy dobrze robię? Bo słyszałam, że po użyciu mleczka powinno myć się twarz i już sama nie wiem... Poniżej wkleję składy dwóch mleczek, które obecnie posiadam i używam. Czy są w nich jakieś detergenty lub inne składniki, których nie powinno się pozostawiać dłużej na skórze?
Skład: Aqua, Paraffinum Liquidum, Petrolatum, PEG-40 Stearate, Isodecyl Oleate, Steareth-2, Cetyl Alcohol, Stearic Acid, Triethanolamine, PEG-4, DMDM Hydantoin, Carbomer, Iodopropynyl Butylcarbamate, BHA.
Skład: aqua (water), caprylic/capric triglyceride, glyceryl stearate, peg-100 stearate, paraffinum liquidum (mineral oil), paraffin, glycerin, cetearyl ethylhexanoate, cetyl alcohol, parfum (fragrance), stearic acid, tocopheryl acetate, tetrahydroxypropyl ethylenediamine, imidazolidinyl urea, methylparaben, carbomer, isopropyl myristate, disodium edta, propylparaben, rosa canina fruit extract, sodium benzoate, lactic acid, potassium sorbate, ci 17200
|