Dot.: Londyn i okolice licencja. Swiadek bierzmowanie.
Cytat:
Napisane przez belona
Witam ! Prosze o rade.
Czy kolo Londynu jest parafia ktora wystawi mi licencje bez duzych kosztow finansowych i biurokracji?
Czy ladwiej jest o licencje w Polsce czy UK?
Czy swiadek musi byc bierzmowany?
Od 3 lat mieszkam kolo Londynu. Dwa lata temu bylam w Polsce w mojej parafi bo potrzebowalam zaswiadczenie zeby byc matka chrzestna. Wtedy juz ksiadz podkreslil ze mi wystawi zaswiadczenie do chrztu ale mam sie zastanowic z przyszloscia jesli bede chciala slub to bedzie problem bo nie uczestnicze we mszy itp. Przeciez jestem zagranica.Moja mama nalezy do kolka rozancowego moze sie z nim dogada. Ja osobiscie nie lubie tego ksiedza.
Potrzebuje licencje bo slub chce brac w parafi sasiedniej bo obok jest sala weselna.
W Angli bylam w Polskiej parafi ksiadz kaze mi sie zapisac do parafi w Angli. Ale dowiadywalam sie od innych Polakow ze musieli jezdzic na nauki przedmalzaenskie 20 km i stracili duzo czasu i pieniendz. Ja mam z liceum zaswiadczenie ze skonczylam kurs przedmalzenski.
Ja moze udobrucham ksiedza z parafi z Polski.
A le moj chlopak przebywa 5 lat zagranica i nawet nie pamieta do jakiej parafi nalezal w Polsce jest wierzacy nie praktykujacy.
Z kat on ma sobie zorganizowac licencje?
Moze mi ktos poradzic czy wszystko w Polsce czy w Londynie zalatwiac i od czego sie zabrac.
Na razie mamy zarezerwowane kosciol gdzie ma byc slub ale potrzebujemy dokumenty.
Bede wdzieczna za pomoc.
Dziekuje z gory.
Belona

|
A gdzie jest narzeczony zameldowany? Tam gdzie bedzie zameldowany tam jest jego paratfia a pozwolenie na slub w innej parafii mozesz zdobyc od jego proboszcza- nie musi byc od Ciebie. Powodzenia.