Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Rezygnacja z obywatelstwa, tożsamość narodowa, duma etc. etc...
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2018-08-20, 14:54   #1
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Rezygnacja z obywatelstwa, tożsamość narodowa, duma etc. etc...

Może uda mi się nie wywołać burzy w szklance wody

Czy rozważacie lub rozważaliście kiedykolwiek taki krok? Co ewentualnie mogło by Was do tego skłonić?

Może ktoś już ten proces przeszedł i zechce podzielić się 'wrażeniami' jak długo to trwało, czy były jakieś problemy (wszak prezydent RP wcale nie musi takiego podania rozpatrzeć pozytywnie).

Jakoś mi się ten pomysł w międzyczasie rozszerzył o kwestię tożsamości narodowej jako takiej i "ojczyzny z wyboru". Czy ważne jest dla Was to, że jesteście akurat Polakami? Nie sądzicie, że ważniejszy od ślepego trafu jest świadomy wybór - choćby i był on potwierdzeniem tego trafu ("tak, jestem Polką, chcę być Polką"), ale równie dobrze można dokonać innego wyboru.

Zawsze frapowała mnie kwestia dumy narodowej i przyznam, że kompletnie tego nie rozumiem wlaśnie na takiej zasadzie 'zaakceptowania wyników losowania'. Urodziłam się Polką i jestem z tego dumna, bo... tak wypadło? Choć nie ma w tym przecież mojej najmniejszej zasługi, dokonania wybitnych Polaków nie są też przecież moimi dokonaniami.

Mam nadzieję, że wątek nie przerodzi się w nacjonalistyczny shitstorm, tylko będzie można ciekawie i sensownie wymienić opinie bez obrażania tych, którzy myślą inaczej.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując