Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Globalna wioska
Wątek: Globalna wioska
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-08-12, 10:56   #3
Chii1986
Zakorzenienie

Dot.: Globalna wioska

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
Bez wątpienia, rzeczywistość, w której żyjemy, to coraz mniejsza globalna wioska. Nie dziwi nas nowość z Ameryki, bo do nas lada dzień dotrze. Nie sprawia problemu "dojazd" do pracy w Finlandii. Nie wprawia w zdumienie wycieczka do Mongolii...

Świat kurczy się, gdyż to, co kiedyś było odległe, jest teraz blisko. Można zdobyć, zobaczyć, dotknąć tego, co był do niedawna zarezerwowane dla pewnych rejonów świata. Można porozumiewać się z ludźmi każdego państwa.
Mieszają się kultury, preferencje,możliwości i powstaje jeden uniwersalny dla każdego człowieka model.

Nastała epoka globalizacji. Czy to dobrze? Jakie mogą być tego konsekwencje?

Jakie jest wasze pojęcie globalizacji? Jak czujecie się w uniwersalnym świecie?
Do przemysleń skłoniła mnie ksiązka: "Oblicza globalizacji".

Nie wiem czy temat się przyjmie wśród wątków, o niechceniu dzieci czy płakaniu na śmierć, ale zapraszam chętnych do dyskusji
Z tego co wiem wątek o płakaniu na śmierć dotyczył wyboru studiów wiec jest dość poważny, tak samo jak wątek o niechceniu dzieci...i te wątki są równie ważne jak ten.

Co do globalizacji to temat dla mnie średnioisteresujący go zastanawiam się po co dyskutować o czymś co jest naturalną koleją rzeczy i żadną nowością bo trwa od dawna. Ale dyskusja kształci wiec warto

Globalizacja zaczeła się już wtedy gdy ludzie nauczyli się budować drogi, gdy powstały pociągi,telefony... to ciągły proces, który trwa od setek lat.... tylko dopiero ktoś się niedawno w tym zorientował i zaczęto pisać książki a globalizacja stała się "modnym" tematem i jest niesłusznie, moim zdaniem, traktowana jako coś nowego, znak naszych czasów.

A globalizacja trwa już długo i to naturalna kolej rzeczy wynikająca ze społecznego rozwoju ludzkości.

Jako istoty społeczne, w których naturze leży komunikacja i życie w grupach globalizacja jest dla nas na plus.

Oczywiście wszystko ma plusy i minusy. Ja natomiast nie rozpatruję globalizacji w katergoriach złej czy dobrej zmiany...to nie zmiana ale proces, który jest i można go było przewidzieć i który bedzie.

Trudno sobie wyobraziź życie w odizolowanym kraju bez jeansów, telefonów komórkowych, hamburgera i wynalazków z innych krajów...no chyba,że byśmy czekali aż Polacy coś wymyślą to byłoby ograniczanie i odcinanie sobie rozwoju , który też jest czymś naturalnym.

Z drugiej strony razić może fakt, że świat staje się zbyt jednolity, że zanika kultura,tradycja,odkrębno ść państw,że za parę lat w Chinach zniknie ostatnia restauracja gdzie w tradycyjny sposób wyrabia się ciasto a co za tym idzie bezpowrotnie część tradycji....

natomiast z globalizacją nie ma co walczyć bo i tak się nie wygra a ona daje nam dużo dobrego i ułatwia życie. Jeśli komuś zależy na tradycji narodowej itp. to musi ją zachowywać. Zresztą mądre, nowoczense, nawet na maxa zglobalizowane państwo wie, że warto dbać o takie rzeczy i jeśli robi to umiejętnie to globalizacja odrębności narodowej i tradycji nie grozi.