Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wasze "ulubione" błędy językowe cz. 3.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2018-08-25, 23:49   #2327
gryx82
BAN stały

Dot.: Wasze "ulubione" błędy językowe cz. 3.

[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;85645071]Ale jeśli już chcemy to spolszczac to odmieniajac chyba bardziej "stendzie" niż stędzie? Skąd to ę niby?[/QUOTE]
Włożę kij w mrowisko: brązer, czy bronzer?
Cytat:
Napisane przez panna_felicjanna Pokaż wiadomość
Odbywająca egzamin na prawo jazdy 18-latka wjechała samochodem na tory kolejowe wprost pod nadjeżdżający pociąg. Młoda kobieta wskutek poniesionych obrażeń zginęła w szpitalu.
W tym (nomen omen) wypadku powinno być "zmarła w szpitalu" ("zginąć" można na miejscu).
Cytat:
Napisane przez lovebird Pokaż wiadomość
Ostatnio zastanawiałam się nad podobnym zdaniem. Chodziło o zawalanie się wiaduktu we Włoszech, a napisy w TV głosiły "zabitych xx". Czy można te osoby uznać za zabite? Wiadukt je zabił? Czy robotnicy, którzy go budowali? Czy jednak jestem w błędzie i można użyć tego słowa w takich przypadkach?
Mnie tutaj użycie słowa "zabici" nie dziwi (choć przychylałbym się jednak do formy "zginęło").
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8553085 1]Ja tłumaczę właśnie książkę, w której oczy tej samej osoby z akapitu na akapit (sic) zmieniły się z niebieskich w zielone. Oszczędzanie na redakcji i korekcie to niestety nie tylko polska choroba.[/QUOTE]
W pierwszym dowodzie osobistym miałem "szare", teraz "zielone"
Cytat:
Napisane przez lovebird Pokaż wiadomość
Zgadzam się. Kiedyś radziło dzieciakom, żeby czytały książki, to będą "łapać" składnię i ortografię. A teraz to czasem lepiej, żeby książek nie ruszały
Żeromskiego już chcą upraszczać, bo skomplikowany niby zbytnio dla współczesnej młodzieży
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując