Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Korepetycje-jak prowadzić,od czego zacząć?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-08-13, 07:25   #2
Akane
Zakorzenienie

Dot.: Korepetycje - co i jak?

Cytat:
Napisane przez Nikaa1990 Pokaż wiadomość
Witam!

Wiem, ze niedawno byl temat o korepetycjach, ale ja chcę zapytać o trochę inne rzeczy.

A więc:
- jak to jest pod względem prawnym(wiem, ze to w pewnym stopniu nielegalne, ale co np za to grozi, gdy dopadnie Cię Urząd Skarbowy?). Ogólnie rzecz biorąc: jakie mogą być prawne konsekwencje takiej dzialalności? I czy jest jakaś kwota, do której nie trzeba zgłaszać do Urzędu?
- czy korepetycji może udzielać np absolwent liceum, student, nieposiadający żadnych kwalifikacji?(chodzi mi o certyfikaty językowe itp)?

Pozdrawiam
Co do US... Ciężko mi się wypowiedzieć w tej kwestii. Zasadniczo ktoś by musiał na Ciebie donieść, żeby się zainteresowali. Konsekwencje - konieczność zwrotu należnego podatku i chyba jakaś kara (co do tego ostatniego nie dam sobie głowy uciąć).

Korepetycji może udzielać właściwie każdy, byle miał predyspozycje. Masz chętnych - uczysz ich. Jeśli ktoś chce, żebyś udzielała mu korków i kicha na to, czy masz dyplom czy nie, to jest to jego prywatna sprawa.

Od razu dodam od siebie, że korepetycje figurują w PKD i można założyć działalność gospodarczą w oparciu o ich udzielanie. Musiałabyś jednak mieć sporo chętnych, żeby opłacić ZUS. VAT-em oczywiście nie zaprzątałabyś sobie głowy, bo korki są z niego zwolnione ZUS przez pierwsze dwa lata to około 300 zł miesięcznie.