Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz V
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2018-09-13, 07:25   #1736
scarlett26
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz V

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
Aż sprawdziłam rachunek za prąd. 90 zł za miesiąc przy 4osobowej rodzinie.
Średnio 3-4 pralki (pelne) tygodniowo, pranie krótkie + dodatkowe płukanie, trwa ok 50-60 minut, 40 stopni.
Zmywarka 2-3 razy w tygodniu wypełniona na full.
Suszarkę elektryczna włączamy tylko w sezonie brzydkiej pogody.

---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ----------

Ale i tak najwiecej daje mi oszczędzanie poprzez zarabianie. Biznes mi się rozwinal i coraz trudniej łączyć go z etatem. Ale nie rzucam jeszcze etatu. Miło jest iść codziennie do pracy z mysla, że nie muszę tu pracować, że jak mnie szef zdenerwuje, to tylko pomoże mi podjąć decyzję o rezygnacji z pracy.

Rozważam prywatną szkole dla dzieci. Macie doświadczenie w tym temacie? Warto w to inwestować czy wybule kasę, a dziecko wrzodów dostanie z nerwów, z rywalizacji, przymusu uczestnictwa we wszystkich możliwych konkursach przedmiotowych.
u nas 230/2 m-ce przy trzyosobowej rodzinie - pralek 5-6 na full z dodatkowym płukaniem, ja mogę napakować 7kg wsad, ale trwa to jakoś 2:20, większość rzeczy piorę w 40 stopniach

zmywarka tak z 2 razy w tygodniu, ale w sumie coraz rzadziej, zmywam ręcznie w czasie gotowania, wolę nie gromadzić brudów, i tak wieku rzeczy nie mogę myć w zmywarce - no i tak jest taniej też

jak zmywarka dokona żywota to wyleci i wstawię suszarkę w jej miejsce, bo ciągłe stanie suszarek w korytarzu i salonie mnie wkurza, a przy naszej ilości prania to się robi stały element krajobrazu

jesteśmy też na etapie wybierania szkoły, byliśmy w państwowych kilku na dniach otwartych i jestem przerażona póki co, z kolei prywatne, które nam się podobają kosztują krocie + różne dodatkowe rzeczy w stylu wycieczki itp i już się robią takie kwoty, że hohoho

moja koleżanka, matka trójki dzieci, jedno w przedszkolu, drugie zaczyna naukę, trzecie czwarta klasa właśnie zabrała je ze szkoły i uczy w domu - oglądam mnóstwo YT z USA, tam jest to bardzo popularne i jak zaczynam się zastanawiać nad tym to wydaje mi się to coraz bardziej kuszącą opcją

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując