Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Miasta, z których wszyscy uciekają...
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2018-09-20, 16:13   #95
Hultaj
BAN stały

Dot.: Miasta, z których wszyscy uciekają...

Cytat:
To jakiś żart? Połowę tego wywodu sama sobie dopisałaś. Gdzie porównałam Częstochowę do jakiegokolwiek innego miasta, a co dopiero do Warszawy? I jeszcze mi napiszesz kpiąco "serio to porównujesz?" Przypisujesz mi jakieś brednie wyciągnięte nie wiadomo skąd i rzucasz tekstem, żebym się nie spinała. Choćby pierdyliard bloków pomalowali tam na różowo, to fakt jest taki, że więcej osób wyjeżdża, niż przyjeżdża, a Ty możesz sobie bronić tego miasta jak niepodległości, jak masz taką misję. Dla mnie EOT, myślałam, że rozmawiamy na argumenty, nie interesują mnie personalne gównoburze i nie dam się w to wciągnąć.
Bo nie masz argumentów. 15 lat temu Częstochowa była taka jak opisałaś. Ocenia każdy po swojemu ale fakty są takie, że cholernie sporo się pobudowało i pomodernizowało przez ostatnią dekadę i dalej i sorry memory szczęsliwie tak nie wyglądają umierające miasta, i ludzi przewala się sporo, to nie jest tak że nikt z tego nie korzysta jak z miasta olimpijskiego po olimpiadzie. Może Ci się nie podobać architektura, ale to są nowe czy odnowione obiekty, normalnej jakości, nie jakiś badziew pokryty plandeką na patyku. Nawet to że Megasam nie straszy brudnym dizajnem lat 90tych i wcześniejszych jak kiedyś tylko ma odnowione elewacje a pewnie i konstrukcję i przebudowę bo pozmieniała się trochę funkcja też.
Nawet teraz przy Wolności gdzieś w okolicach na wysokości Focha, wyburzają kawałek kamienicy, został tylko parter, więc pewnie coś tam nowego powstanie, jak pisałam koło Simpley, Medyka i naprzeciwko PKSu żelbety w górę rosną, nie wiem czy się nie modernizuje Pałac Książąt, ten ze szkołą baletową (ewidentnie coś tam chyba remontowali czy remontują), przy Wolności w okolicach ronda Mickiewicza znowu jakieś rusztowania stoją (może tylko ocieplają, ale to zrobią w ten sposób elewacje, tak jak w przypadku innych kamieniczek miało to miejsce), a po drodze jak się jedzie wzdłuż linii tramwajowej z południa, mniej więcej gdzieś przed KB niedawno był cały plac zagruzowany na wysokość 3 m po wyburzeniach a teraz już wywiezione i oczyszczone, tylko patrzeć, tak mi się wydaje, jak wjedzie tam jakiś żuraw i budy budowlanców. No chyba, że ktoś sobie coś rozburzył (nie chce mi się kojarzyć co tam było ale tyle gruzu to nie po budce z piwem ) i miejsce dopiero czeka na pomysł. Jeszcze mi przychodzi do głowy nowy biurowiec w okolicy 1 Maja, jak się jedzie do ronda Mickiewicza, chyba tam jest teraz ''Centrum Administracyjne''.
Ja Tobie podałam konkretne miejsca, zmiany, i to niemało przykładów (i jeszcze nasuwają mi się inne), a Ty jedynie oj tam jakiś głupi mural, znajomi narzekają, a coś ci się nie podoba. Pewnie koszmarek jaki miałaś na mysli w okolicy Jagiellonów to nie urażając nikogo Muzeum Kultury Łużyckiej, nie wiem czy ten rezerwat był odnawiany czy stawiany od nowa, fakt, że wygląda średnio zachwycająco, ale to nie jest też stare.
Chcesz to możesz widzieć tylko w ciemnych barwach ale wygląda to jednak przede wszystkim tak jak Tobie podałam. Muszę się kiedyś wybrac swoją drogą do Parku Miniatur, nigdy nie byłam. Może to i średnio interesujące jest ale to też nie jest jakaś stara inicjatywa.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2018-09-20 o 16:24
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując