Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Aparaty ortodontyczne cz. XVII
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2018-10-01, 19:13   #91
czekoladowoo
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVII

Cytat:
Napisane przez Nelada Pokaż wiadomość
Kurczę, a rozmawiałaś o tym z orto? Czemu to się tak cofa? Masakra... tyle kasy, czasu, rzetelności w noszeniu i jeszcze się cofa. Współczuję

Wow, wygooglowałam sobie ten dystraktor. Opowiesz coś więcej? Ciekawi mnie to. Dlaczego, ile kosztuje, na ile czasu, ból, jedzenie, mówienie? Po prostu pytam z ciekawości, odkąd mam aparat bardzo mnie ciekawią te wszystkie "aparatury" w zębach.
U mnie w ogóle była skomplikowana sytuacja bo gdyby nie to ze przy próbie ratowania dolnych zębów nie wysunęły do przodu górnych to nie zakładałabym drutów (nosiła górny łuk 10 lat temu).. a tak to zęby i tak trzeba było wyrwać i założyc górny łuk. Wszystko z dołem dobrze szło a z górą miałam problematyczne jedynki i dwójki. Kilka razy słyszałam że już zaraz ściagamy aż w pewnym momencie moja orto poszła na macierzyński i przejęła mnie jej zastępca... no i wtedy się zaczął koszmar bo mówi do mnie że tu już w sumie nic nie zrobimy i do ściągnięcia. Tylko jeszcze mała poprawka z wyciągami. Płakałam potem bo moje zęby po jej poprawkach wyglądały koszmarnie. Jedynka jedna na drugą nachodziła. To co w miesiąc zepsula to potem kilka miesięcy trzeba było poprawiać. Moja orto wróciła i szybko zrobiła porządek ale uznała że moje zęby są mocno niestabilne. Gorę ściągałam pól roku po dolnym łuku. No i wszystko było ok ale widze że właśnie jedynka jedna lekko sie wychyla a dwójki nie tyle co się krzywia co poszły po prostu jakby hmm do gory? Są krótsze od jedynek bardziej niż były.
Ogólnie nie byłoby źle gdyby po leczeniu nie wylazła asymetria moich zębow... prawa jedynka jest dłuższa od lewej, a znowu lewa dwójka od prawej i wygląda to mocno średnio.
U orto byłam w zeszłym tygodniu i uważa ze wszystko jest stabilnie i dobrze. Dostałam nową szyne retencyjną bo poprzednia mi pękła. No i nie wiem dlaczego zrobiona jest z nowych wycisków a nie tych po zdjęciu bo czuje różnice. Ta nową na luzie zakładam a stara jest ciasna. Na dodatek nowa płytka jest strasznie niewygodna na podniebieniu

Ogólnie z zębam przeszlam sporo i jak pomyśle że nosiłam to dziadostwo 3 lata to jasny szlag mnie trafia...
czekoladowoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując