|
Dot.: Stałe pierwszeństwo jednej osoby w wybieraniu urlopu
W związku z tym, mam jeszcze jedno pytanie. Jestem osobą na zastępstwo, ale mogłam wybrać urlop mimo, że koleżanki (którą zastępuję) fizycznie nie ma w pracy.
Ale pani X i ja nie możemy w tym samym terminie iść na urlop. Czy w jakiś bardzo nieprzewidzianych sytuacjach pracodawca może jednak udzielić mi urlopu, gdy pani X nie ma? I odwrotnie - czy jeśli pani X jest na urlopie, to ja bezwzględnie muszę zostać w pracy (nie mogę np. poprosić o urlop na żądanie)?
Z tego co się zorientowałam pani X dzisiaj złożyła wnioski na urlop do końca roku (2 listopada, okres przed świętami, okres między świętami). Twierdzi, że dyrektor podpisał już i urlop ma zaklepany. Oznacza to, że kolejny raz będę musiała pójść między świętami do pracy. Składałam wniosek u swojego przełożonego i również mam podpisany. Summa summarum - obie mamy podpisane wnioski, ale przez różne osoby. Co teraz?
I jeszcze pytanie koleżanki, która zastępuje sekretarkę - też zasada jest taka sama - jedna musi być w pracy. Sekretarka jest przyzwyczajona rok rocznie brać urlop między świętami. Koleżanka ma dość przychodzenia i pracowania za Sekretarkę w tych newralgicznych terminach. Jednocześnie Sekretarka urlop zgłasza szefowi, a koleżanka swojemu przełożonemu. Przed samymi świętami dowiadują się nazwajem, że obie mają urlop podpisany (ale przez różne osoby) i w związku z tym jest potem walka, która ma "ważniejszy" wniosek.
Czy jest gdzieś w kodeksie podstawa, że jeśli pracownik jest pracownikiem zastępującym innego (a jednocześnie jeszcze pracuje w zupełnie innym dziale), to może być blokowany jego urlop? Bo siłą rzeczy koleżanka ma utrudniony dostęp do urlopu - nie dość, że musi uzyskać zgodę w swoim dziale (i uzyskuje), to potem jeszcze musi uzyskać zgodę Sekretarki (która mówi, że sorry, ale ona bierze urlop i koniec), a to powoduje, że koleżanka cały czas ma urlop odwoływany. Jakie są zasady dostępu do urlopu w takich sytuacjach, kiedy ktoś pracuje w dziale A i dodatkowo zastępuje pracownika działu B. Czy gdy pracownik działu B chce urlop, to zastępca musi wówczas być (a jeśli też planuje urlop?).
Edytowane przez annuszka123
Czas edycji: 2018-10-08 o 14:48
|