2018-10-12, 08:21
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Skandal. Blogerka zostawiła niemowlę i poleciała na Bali
Cytat:
Napisane przez Candy_lips
Jeżeli chodzi o telefony, komputery rozwinęliśmy się, ale mam wrażenie, że jak chodzi o poglądy to często są tak stereotypowe. Tak jakby nadal uważać faceta za kogoś kto nie da sobie rady z gotowaniem, z dzieckiem, a kobieta nie miała prawa pójść do pracy szybciej lub po prostu odpocząć. Jak dla mnie kobieta nie zrobiła nic złego, każdy ma inne tempo wracania do pracy, a to było tylko kilka dni. Dziecko miało dobrą opiekę. Nie mam jeszcze dziecka, ale nie bałabym się go zostawić z moim facetem. Uważam, że jak ludzie mają dzieci, to oboje powinni się nimi zajmować, facet też może zostać sam z dzieckiem, tak samo jak powinien czasem ugotować i posprzątać, to nie jest rola kobiety. Co innego gdyby kobieta ciągle wyjeżdżała i dziecko by jej potem nie znało, ale to inna sytuacja. No a tak chodzi o to, by dziecko było z kimś zaradnym i kto je kocha i to może być tata lub babcia no albo ktoś inny.
|
I ja się z tym zgadzam w 100%. Tym niemniej, uważam że takie rozstanie jest dla kobiety trudne bo jest pod silnym wpływem hormonów i jest to obiektywny fakt. Te hormony to raczej tez nie przypadek, pewnie mają za zadanie utrzymać matkę przy dziecku w okresie kiedy jest od niej najbardziej zależne Biologia. Tak więc, czynniki społeczne o których piszesz wyżej - w 100% zgoda. Czynniki biologiczne, na które wpływu nie mamy sprawią ze kobiecie będzie trudno, i jak sądzę - trudniej niż ojcu.
|
|
|