Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Kultura języka
Wątek: Kultura języka
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-08-15, 11:40   #7
wenedka
Zakorzenienie

Dot.: Kultura języka

Taak, jestem dumna z języka polskiego. Jest to najpiękniejszy język na świecie i mogą mi ludzie mówić, że inne też są niczego sobie, a ja jestem nieugięta

Nie znoszę, gdy ktoś wtrąca angielskie słowa do wypowiedzi, chociażby tutaj, na wizażu. A nie daj Boże całe zdania. Cieszę się, że społeczeństwo zna języki obce, naprawdę, ale po co pisać "jestem angry" zamiast "jestem zła"?
Nigdy chyba też nie przywyknę to weekendu. Dla mnie to jest koniec tygodnia, ew. sobota i niedziela.
Mniejsza z tym.

Już kiedyś pisałam, że przeklinam jedynie w obecności mojego brata i to jak jestem okrutnie zezłoszczona, bo co za dużo to niezdrowo przecież. Wulgaryzmy mają przyznaną rolę w języku, ale nie mogą pełnić funkcji znaków interpunkcyjnych.
Jeśli chodzi o to, skąd wynosi się kulturę języka, to oczywiście z domu i ogólnie z otoczenia, jak napisała Fresa.

Jedna rzecz mnie irytuje. Jak ludzie nie potrafią odmieniać słów. Masakra, jakby powiedziała moja była polonistka.
Jestem bezduszna i automatycznie poprawiam takie osoby.
Nie ma co ukrywać, Polacy tracą wyczucie językowe. Wielu z nas musi się zastanawiać np. jak daną strukturę gramatyczną się stosuje. Jest to bardzo smutne. Po prostu smutne.

Dbajmy o język ojczysty, bo jest o co.
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując